U Rudniku “Sase” izvedena vježba spasavanja i zbrinjavanja povrijeđenih rudara

Srna
U Rudniku “Sase” izvedena vježba spasavanja i zbrinjavanja povrijeđenih rudara

SREBRENICA - Dvodnevna teoretsko-pokazna vježba zaštite i spasavanja rudara u Rudniku olova i cinska “Sase” danas je uspješno završena simulacijom ukazivanja prve pomoći povrijeđenom rudaru u jami, njegovoj evakuaciji na otvoreni prostor, zbrinjavanju povreda i prevoza do zdravstvene ustanove.

Teoretski dio i praktičnu obuku zaposlenih u Rudniku “Sase”, koji posluje u sastavu firme “Gross”, obavili su članovi medicinskog tima Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske i Resuscitacionog savjeta Republike Srpske.

Demonstrirano je povređivanje rudara u jami kao što se stvarno desilo prije tri mjeseca, njegova imobilizacija i izvlačenje iz jame, kao i zbrinjavanje na otvorenom i prebacivanje do najbliže zdravstvene ustanove.

Obuku i vježbu spasavanja pružanja pomoći povrijeđenim rudarima izveli su članovi ekipe UKC i Resuscitacionog savjeta Republike Srpske zajedno sa pripadnicima jedinice zaštite na radu ove kompanije i rudarima.

Vođa tima UKC-a Ranko Palačković rekao je da je vježba izvedena u realnim uslovima što je veliko iskustvo i za članove tima koji su edukovali i obučavali rudare da ukažu pomoć povrijeđenom pod zemljom u rudarskom oknu u izuzetno teškim uslovima.

-Naišli smo na pomoć zaposlenih i uvjerili se da ova kompanija ima dobro organizovanu i opremljenu zaštitu na radu, te osposobljene radnike za spasavanje i ukazivanje pomoći povrijeđenim kolegama - rekao je Palačković.

Rukovodilac kompanije “Gross” Aleksandar Petrić rekao je da ova firma poklanja veliku pažnju i izdvaja znatna sredstva za zaštitu na radu jer se bavi složenom rudarskom proizvodnjom, kao i da je ova vježba dragocjena za edukaciju zaposlenih za spasavanje i zbrinjavanje povrijeđenih u rudarskim nesrećama.

-Danas smo na pokaznoj vježbi dijelili znanje. Mi smo medicinare upoznali o načinom i uslovima rada i zbrinjavanja povrijeđenih rudara, a od njih smo učili medicinske vještine - rekao je Petrić, ističući da je sticanje znanja iz oblasti zaštite i spasavanja dragocjeno za rudnik.

Predsjednik Resuscitacionog savjeta Republike Srpske Biljana Ćurguz rekla je da je uloga i dužnost ovog udruženja da edukuje i pruža medicinsku pomoć medicinskim radnicima i građanima širom Republike Srpske i da su danas stekli dragocjeno iskustvo radeći u posebnim uslovima i ukazujući pomoć i zbrinjavajući povrijeđenog pod zemljom.

Rudar Miladin Pavlović rekao je da je svaka obuka iz ove oblasti za rudare dragocjena jer to što nauče može da spase život nekom od njih prilikom povređivanja koja su česta u ovoj djelatnosti i u uslovima u kojima rade.

-Rudarska solidarnost i danas se pokazala kao veoma važna prilikom spasavanja povrijeđenog u veoma složenim uslovima kakvi su česti u rudnicima - istakao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana