У Руднику “Сасе” изведена вјежба спасавања и збрињавања повријеђених рудара

Срна
У Руднику “Сасе” изведена вјежба спасавања и збрињавања повријеђених рудара

СРЕБРЕНИЦА - Дводневна теоретско-показна вјежба заштите и спасавања рудара у Руднику олова и цинска “Сасе” данас је успјешно завршена симулацијом указивања прве помоћи повријеђеном рудару у јами, његовој евакуацији на отворени простор, збрињавању повреда и превоза до здравствене установе.

Теоретски дио и практичну обуку запослених у Руднику “Сасе”, који послује у саставу фирме “Gross”, обавили су чланови медицинског тима Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске и Ресусцитационог савјета Републике Српске.

Демонстрирано је повређивање рудара у јами као што се стварно десило прије три мјесеца, његова имобилизација и извлачење из јаме, као и збрињавање на отвореном и пребацивање до најближе здравствене установе.

Обуку и вјежбу спасавања пружања помоћи повријеђеним рударима извели су чланови екипе УКЦ и Ресусцитационог савјета Републике Српске заједно са припадницима јединице заштите на раду ове компаније и рударима.

Вођа тима УКЦ-а Ранко Палачковић рекао је да је вјежба изведена у реалним условима што је велико искуство и за чланове тима који су едуковали и обучавали рударе да укажу помоћ повријеђеном под земљом у рударском окну у изузетно тешким условима.

-Наишли смо на помоћ запослених и увјерили се да ова компанија има добро организовану и опремљену заштиту на раду, те оспособљене раднике за спасавање и указивање помоћи повријеђеним колегама - рекао је Палачковић.

Руководилац компаније “Gross” Александар Петрић рекао је да ова фирма поклања велику пажњу и издваја знатна средства за заштиту на раду јер се бави сложеном рударском производњом, као и да је ова вјежба драгоцјена за едукацију запослених за спасавање и збрињавање повријеђених у рударским несрећама.

-Данас смо на показној вјежби дијелили знање. Ми смо медицинаре упознали о начином и условима рада и збрињавања повријеђених рудара, а од њих смо учили медицинске вјештине - рекао је Петрић, истичући да је стицање знања из области заштите и спасавања драгоцјено за рудник.

Предсједник Ресусцитационог савјета Републике Српске Биљана Ћургуз рекла је да је улога и дужност овог удружења да едукује и пружа медицинску помоћ медицинским радницима и грађанима широм Републике Српске и да су данас стекли драгоцјено искуство радећи у посебним условима и указујући помоћ и збрињавајући повријеђеног под земљом.

Рудар Миладин Павловић рекао је да је свака обука из ове области за рударе драгоцјена јер то што науче може да спасе живот неком од њих приликом повређивања која су честа у овој дјелатности и у условима у којима раде.

-Рударска солидарност и данас се показала као веома важна приликом спасавања повријеђеног у веома сложеним условима какви су чести у рудницима - истакао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана