U Bileći odigrana predstava “Smrt fašizmu! o ribarima i slobodi”

Srna

BILEĆA - Glumci nezavisne pozorišne produkcije Reflektor teatar iz Beograda odigrali su večeras u Bileći predstavu “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi” koja govori o antifašizmu i aktivizmu mladih.

Predstava je nastala iz višemjesečnog istraživačkog procesa čija je polazna tačka bila biografija narodnog heroja Iva Lole Ribara i članova njegove porodice.

“Ova predstava se tiče nas mladih jer pravimo jednu paralelu na ono što je bilo i ono što je sada”, rekao je jedan od glumaca predstave Strahinja Blažić.

On je naveo da su Lola i njegov brat Jurica bili momci koji su imali sve društvene privilegije, ali su se borili za pravdu.

Blažić je rekao da i danas postoje heroji i da su negdje izopšteni, istakavši da su to ljudi koji su se odrekli ličnih privilegija radi opšteg dobra.

Lazar Gnjato je u ime Udruženja građana “Liber”, koje je organizovalo predstavu, rekao nakon predstave da je zadovoljan utiscima publike, ali i organizacijom, navodeći da je cilj postignut jer je publici ponuđen kvalitetan kulturni sadržaj.

Predstava “Smrt fašizmu! O Ribarima i slobodi! premijerno je izvedena u maju 2018. godine u Ateljeu 212, a od tada se tokom dvije sezone redovno igra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana