Tradiciju u Razboju Ljevčanskom čuvaju kroz pjesmu i domaću kuhinju

D. J.
Tradiciju u Razboju Ljevčanskom čuvaju kroz pjesmu i domaću kuhinju

SRBAC - Osnovna škola “Dositej Obradović” iz Razboja Ljevčanskog kod Srpca organizovala je u društvenom domu u ovom selu manifestaciju pod nazivom “Tradicija i običaji - S koljena na koljeno”.

Direktorica škole Silvana Sekulić rekla je da su učenici koji su članovi Ansambla narodnih igara “Lijevče” iz Razboja izveli brojne folklorne koreografije, a s ciljem da bude sačuvano sjećanje na tradiciju i prošlost našeg naroda.

- Došli smo na ideju da, osim kroz redovne nastavne sadržaje, djeci na zanimljiv način prenesemo znanje i vrijednosti koje su nam ostavili naši preci i pokažemo im kako se nekad živjelo. U dobu savremene tehnologije veoma je važno da najmlađi ne zaborave ko su i odakle su - rekla je Sekulićeva.

Pored učenika i nastavnika škole, druženju su prisustvovali lokalni mještani i predstavnici Opštinske uprave, javnih i privatnih preduzeća iz Srpca.

Manifestaciji se odazvao i direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz koji je istakao da je tradicija sve ono što život znači na jednom prostoru, u jednom vremenu i u jednoj grupi, bilo da je u pitanju selo, grad ili država.

- Cijeli sistem tradicije se može prenijeti i sačuvati na razne načine, igrom, pjesmom, muzikom, ali u tradiciju spada i naša domaća kuhinja, narodna nošnja, krsna slava, poljski radovi i još mnogo toga, to jeste sve ono što čini život jednog naroda - rekao je Šormaz.

Brojni posjetioci mogli su isprobati i razna jela tradicionalne kuhinje koja su pripremili roditelji učenika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana