Традицију у Разбоју Љевчанском чувају кроз пјесму и домаћу кухињу

Д. Ј.
Традицију у Разбоју Љевчанском чувају кроз пјесму и домаћу кухињу

СРБАЦ - Основна школа “Доситеј Обрадовић” из Разбоја Љевчанског код Српца организовала је у друштвеном дому у овом селу манифестацију под називом “Традиција и обичаји - С кољена на кољено”.

Директорица школе Силвана Секулић рекла је да су ученици који су чланови Ансамбла народних игара “Лијевче” из Разбоја извели бројне фолклорне кореографије, а с циљем да буде сачувано сјећање на традицију и прошлост нашег народа.

- Дошли смо на идеју да, осим кроз редовне наставне садржаје, дјеци на занимљив начин пренесемо знање и вриједности које су нам оставили наши преци и покажемо им како се некад живјело. У добу савремене технологије веома је важно да најмлађи не забораве ко су и одакле су - рекла је Секулићева.

Поред ученика и наставника школе, дружењу су присуствовали локални мјештани и представници Општинске управе, јавних и приватних предузећа из Српца.

Манифестацији се одазвао и директор Удружења за очување традиције Приједор Жељко Шормаз који је истакао да је традиција све оно што живот значи на једном простору, у једном времену и у једној групи, било да је у питању село, град или држава.

- Цијели систем традиције се може пренијети и сачувати на разне начине, игром, пјесмом, музиком, али у традицију спада и наша домаћа кухиња, народна ношња, крсна слава, пољски радови и још много тога, то јесте све оно што чини живот једног народа - рекао је Шормаз.

Бројни посјетиоци могли су испробати и разна јела традиционалне кухиње која су припремили родитељи ученика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана