Suša nanijela štetu rogatičkim poljoprivrednicima: Rod krompira slab, ali dobar kvalitet

S.M.
Suša nanijela štetu rogatičkim poljoprivrednicima: Rod krompira slab, ali dobar kvalitet

ROGATICA - Dugotrajna suša i dnevne temperature koje su dostizale i do 40 stepeni Celzijusa umanjili su rod mnogih poljoprivrednih kultura koje su uzgajane na otvorenom i bez mogućnosti navodnjavanja. Tako je i sa čuvenim boričkim krompirom u opštini Rogatica.

Prva krompirišta u koja su berači ušli ovih dana pokazuju katastrofalno slab rod krompira kao dominantne sjetvene, ali i prehrambene i ekonomske kulture skoro svakog domaćinstva u ovoj opštini na obroncima Romanije i Devetaka.

- Toliko je slab rod da se ne može porediti ni sa jednom od posljednjih dvadesetak godina. Tako je, primjera radi, prošle godine kilogram elitnog sjemena agrie ili kenebeka davao po 25 i više kilograma merakntilnog odnosno krompira za jelo, a ove godine nema ni pet punih, a to će reći da je krompir podbacio i do 70 odsto - rekao je predsjednik Udruženja proizvođača krompira “Solanum produkt” i vlasnik “Agromonta” Novak Motika.

Zbog toga će, naglašava on, mnogi zimu dočekati sa veoma malim zalihama i polupraznih trapova, a oni koji budu morali prikupiti koji kilogram, moraće dobro isprazniti novčanik.

Da ipak, kad je u pitanju ovogodišnji borički krompir nije sve crno, svi koji su ga već počeli vaditi tvrde da je kvalitet onoga što je rodilo izuzetno dobar i bez tragova ikakvih biljnih ili drugih parazitnih i neparazitnih bolesti. Nema čak ni uobičajenih crnih tačkica po sebi i drugih vidljivih oštećenja krtole.

Jednom domaćinu na Borikama među već izvađenim krompirima našla se jedinka krtole u vidu srca. Čemu ona sluti on ne zna, ali će, kako kaže, ovaj krompir posljednji doći na trpezu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana