Суша нанијела штету рогатичким пољопривредницима: Род кромпира слаб, али добар квалитет

С.М.
Суша нанијела штету рогатичким пољопривредницима: Род кромпира слаб, али добар квалитет

РОГАТИЦА - Дуготрајна суша и дневне температуре које су достизале и до 40 степени Целзијуса умањили су род многих пољопривредних култура које су узгајане на отвореном и без могућности наводњавања. Тако је и са чувеним боричким кромпиром у општини Рогатица.

Прва кромпиришта у која су берачи ушли ових дана показују катастрофално слаб род кромпира као доминантне сјетвене, али и прехрамбене и економске културе скоро сваког домаћинства у овој општини на обронцима Романије и Деветака.

- Толико је слаб род да се не може поредити ни са једном од посљедњих двадесетак година. Тако је, примјера ради, прошле године килограм елитног сјемена агрие или кенебека давао по 25 и више килограма меракнтилног односно кромпира за јело, а ове године нема ни пет пуних, а то ће рећи да је кромпир подбацио и до 70 одсто - рекао је предсједник Удружења произвођача кромпира “Соланум продукт” и власник “Агромонта” Новак Мотика.

Због тога ће, наглашава он, многи зиму дочекати са веома малим залихама и полупразних трапова, а они који буду морали прикупити који килограм, мораће добро испразнити новчаник.

Да ипак, кад је у питању овогодишњи борички кромпир није све црно, сви који су га већ почели вадити тврде да је квалитет онога што је родило изузетно добар и без трагова икаквих биљних или других паразитних и непаразитних болести. Нема чак ни уобичајених црних тачкица по себи и других видљивих оштећења кртоле.

Једном домаћину на Борикама међу већ извађеним кромпирима нашла се јединка кртоле у виду срца. Чему она слути он не зна, али ће, како каже, овај кромпир посљедњи доћи на трпезу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана