Srpčanin Gojko Basurić krenuo na hodočašće dugo 480 kilometara

Dejan Jovičić
Srpčanin Gojko Basurić krenuo na hodočašće dugo 480 kilometara

SRBAC - Srbački sportista Gojko Basurić već 11 dana pješači od Srpca do manastira Ostrog na hodočašću dugom 480 kilometara, a prepreku da ispuni krajnji cilj i pokloni se velikom svetitelju ne predstavljaju mu ni tropske vrućine koje vladaju ovih dana.

Na nesvakidašnje putovanje Gojko se odlučio drugi put u posljednje dvije godine. Sa sugrađaninom Mladenom Mačinkovićem u maju 2019. uspio je doći do Ostroga nakon 14 dana pješačenja. Ove godine će svoj podvig nadmašiti, jer je udaljenost do ovog svetilišta, zbog određenih izmjena koje je morao napraviti, duža za desetak kilometara.

- Želja da ponovo odem na Ostrog rađa se još od kada sam se vratio sa prvog hodočašća. Prije mjesec sam donio odluku da krenem 27. juna. Nisam imao posebne fizičke pripreme, jer se bavim sportom i rekreacijom i stalno se nalazim u trenažnom procesu, ali sam više pažnje posvetio psihičkim pripremama, jer mi je bilo potrebno da imam bistre misli - rekao je Gojko.

Dnevno pređe između 30 i 40 kilometara, na šta dosta utiču vremenske prilike, jer je, kako kaže, hodanje po velikoj vrućini jako teško, zbog čega se uglavnom kreće u jutarnjim časovima.

- Nerijetko sam pješačio i na temperaturama od 39 stepeni, tako da sam prilagodio polaske i ustajem veoma rano, nekada i u četiri časa. Uglavnom se trudim da cilj za taj dan ispunim najkasnije do 13 časova. Nakon toga ide tuširanje, masiranje nogu i spremanje stvari za sljedeći dan. Na spavanje odlazim već oko 19 časova - kaže Gojko.

U prtljagu nosi manje stvari u odnosu na prošli put, da bi torba bila lakša, ali je zbog vremenskih prilika prinuđen da nosi mnogo više vode i hrane.

- Ljudi su ljubazni gdje god da dođem i svi mi daju podršku. Uglavnom su to oni isti koje sam sretao prošli put. Najčešće prenoćim u motelima i hostelima, ali imam i mnogo prijatelja i poznanika koji mi nude smještaj. Ponegdje prespavam i kod članova porodice - kaže Gojko.

Za njega je uvijek neponovljiv osjećaj doći na sveto mjesto koje se nalazi između Nikšića i Podgorice, a koje je izgradio Sveti Vasilije Ostroški u stijeni na 900 metara nadmorske visine. Uz pomjeranje vlastitih fizičkih granica svaki put osjeti nevjerovatno emocionalno i duhovno ispunjenje.

- Prije dvije godine na nas je poseban utisak ostavilo pješačenje od donjeg do gornjeg manastira, a hodali smo bosi. Tu smo prespavali pod otvorenim nebom i u jutarnjim časovima se poklonili Svetom Vasiliju. Vjerujem da me ponovo čeka taj jedinstven osjećaj i nadam se da ću se narednih godina opet odlučiti na ovako nešto - kaže odvažni Srpčanin.

Uspješan sportista

Gojko Basurić je poznat u Srpcu kao istaknuti sportista i osvajač medalja u karateu na svjetskim prvenstvima. Višestruki je prvak u bogojavljenskom plivanju za Časni krst, a nastavio je tradiciju kupanja u Savi na Bogojavljenje, iako posljednjih godina nije bilo organizovanog plivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana