Српчанин Гојко Басурић кренуо на ходочашће дуго 480 километара

Дејан Јовичић
Српчанин Гојко Басурић кренуо на ходочашће дуго 480 километара

СРБАЦ - Србачки спортиста Гојко Басурић већ 11 дана пјешачи од Српца до манастира Острог на ходочашћу дугом 480 километара, а препреку да испуни крајњи циљ и поклони се великом светитељу не представљају му ни тропске врућине које владају ових дана.

На несвакидашње путовање Гојко се одлучио други пут у посљедње двије године. Са суграђанином Младеном Мачинковићем у мају 2019. успио је доћи до Острога након 14 дана пјешачења. Ове године ће свој подвиг надмашити, јер је удаљеност до овог светилишта, због одређених измјена које је морао направити, дужа за десетак километара.

- Жеља да поново одем на Острог рађа се још од када сам се вратио са првог ходочашћа. Прије мјесец сам донио одлуку да кренем 27. јуна. Нисам имао посебне физичке припреме, јер се бавим спортом и рекреацијом и стално се налазим у тренажном процесу, али сам више пажње посветио психичким припремама, јер ми је било потребно да имам бистре мисли - рекао је Гојко.

Дневно пређе између 30 и 40 километара, на шта доста утичу временске прилике, јер је, како каже, ходање по великој врућини јако тешко, због чега се углавном креће у јутарњим часовима.

- Неријетко сам пјешачио и на температурама од 39 степени, тако да сам прилагодио поласке и устајем веома рано, некада и у четири часа. Углавном се трудим да циљ за тај дан испуним најкасније до 13 часова. Након тога иде туширање, масирање ногу и спремање ствари за сљедећи дан. На спавање одлазим већ око 19 часова - каже Гојко.

У пртљагу носи мање ствари у односу на прошли пут, да би торба била лакша, али је због временских прилика принуђен да носи много више воде и хране.

- Људи су љубазни гдје год да дођем и сви ми дају подршку. Углавном су то они исти које сам сретао прошли пут. Најчешће преноћим у мотелима и хостелима, али имам и много пријатеља и познаника који ми нуде смјештај. Понегдје преспавам и код чланова породице - каже Гојко.

За њега је увијек непоновљив осјећај доћи на свето мјесто које се налази између Никшића и Подгорице, а које је изградио Свети Василије Острошки у стијени на 900 метара надморске висине. Уз помјерање властитих физичких граница сваки пут осјети невјероватно емоционално и духовно испуњење.

- Прије двије године на нас је посебан утисак оставило пјешачење од доњег до горњег манастира, а ходали смо боси. Ту смо преспавали под отвореним небом и у јутарњим часовима се поклонили Светом Василију. Вјерујем да ме поново чека тај јединствен осјећај и надам се да ћу се наредних година опет одлучити на овако нешто - каже одважни Српчанин.

Успјешан спортиста

Гојко Басурић је познат у Српцу као истакнути спортиста и освајач медаља у каратеу на свјетским првенствима. Вишеструки је првак у богојављенском пливању за Часни крст, а наставио је традицију купања у Сави на Богојављење, иако посљедњих година није било организованог пливања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана