Srbačko udruženje “Izvor” obilježilo jubilej: Invaliditet pretvorili u životnu pobjedu

Dejan Jovičić
Srbačko udruženje “Izvor” obilježilo jubilej: Invaliditet pretvorili u životnu pobjedu

SRBAC - Djeca sa poteškoćama u razvoju su zapravo djeca sa posebnim sposobnostima i vještinama koja posjeduju brojne talente i imaju pravo da budu ravnopravni članovi društva i uključeni u sve aktivnosti kao i njihovi vršnjaci.

Ovo je poruka koju su uputili članovi Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama “Izvor” iz Srpca koje je ovih dana proslavilo dvadesetu godišnjicu postojanja.

Grupa roditelja koja se okupila u ovoj lokalnoj zajednici prije dvije decenije sa idejom da svojim mališanima sa određenim hendikepom omogući kvalitetnije odrastanje u sredini u kojoj žive, pokazala je da njihova borba nije bila uzaludna.

Predsjednica udruženja “Izvor” Mira Tatić rekla je da su od početnih osam članova, koliko su imali 2003. godine, danas stigli do 45 kategorisanih članova koji su obuhvaćeni svim potrebnim terapijama i, što je najvažnije, prihvaćeni su u zajednici u kojoj žive.

- Na inicijativu socijalnog radnika Ljube Lepira i roditelja Vlatka Mihajlovića, Bogdane Davidović, Dragiše Lajića i Luke Lučića, prihvatila sam poziv da sa sinom Bojanom, koji je tada imao sedam godina, postanem član i nisam se pokajala. Mislim da smo učinili mnogo na promovisanju inkluzije i uvažavanju različitosti svakog pojedinca - rekla je Tatićeva.

Njihove potrebe prepoznali su brojni donatori koji su im od osnivanja pružali finansijsku podršku da angažuju medicinske stručnjake iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” iz Banjaluke, a jedan od najsrećnijih trenutaka u njihovoj istoriji dogodio se u oktobru 2015. godine, kada su ozvaničili početak rada Centra za djecu sa posebnim potrebama, jednog od najmodernijih u regionu.

- Uz podršku opštine Srbac, Ambasade Japana u BiH i drugih donatora dobili smo nove prostorije, a zahvaljujući korejskoj ambasadi savremenu “habart” kadu za podvodnu masažu. Lokalna uprava nam je povećala i sredstva u budžetu, a stalno dobijamo pomoć i drugih dobrih ljudi, bez kojih ništa ne bismo mogli. Sve to je omogućilo da angažujemo brojne terapeute, logopede, defektologe, psihologe i ostale medicinske stručnjake, što je imalo nemjerljiv zdravstveni učinak na naše članove - rekla je Tatićeva.

Ona je dodala da su ispunili potrebne uslove i dobili rješenje od resornog ministarstva kojim je omogućeno da sva kategorisana djeca sa područja opštine, bez obzira na godine starosti, mogu koristiti njihove usluge.

- Svake godine obilježavamo važnije vjerske i druge praznike, organizujemo proslave rođendana naših korisnika, posjete manastirima i druge izlete, čime je učinjen ogroman korak ka socijalizaciji naših članova u društvu - rekla je Tatićeva.

Dejan Ristić iz Srpca slijep je od rođenja, a još u ranoj mladosti otkrio je talenat za muziku, tako da danas uspješno svira nekoliko instrumenata i komponuje. Već godinama je član “Izvora” i nijedno druženje ne može proći bez njegove pjesme.

- Dolazak u “Izvor” me inspiriše da stvaram i ovdje se osjećam kao kod kuće. Čak sam posvetio svom udruženju jednu pjesmu, a opjevao sam i srbačko udruženje žena. Ovakva okupljanja mi daju dodatnu energiju i motivaciju za život - rekao je Ristić.

Član “Izvora” već godinama je i Nebojša Vučenović iz Poveliča. Iako zbog teške povrede glave u djetinjstvu teško hoda, a desna ruka mu je paralizovana, bavi se planinarenjem, a u slobodno vrijeme pravi sapune od kozjeg mlijeka i piše pjesme.

- Mislim da smo dokazali da ni po čemu nismo drugačiji i da ne treba da budemo marginalizovani u društvu. Posebno sam zahvalan lokalnoj upravi koja omogućava osobama sa invaliditetom da dobiju posao u javnim ustanovama i organizacijama i tako pokažu da mogu da budu korisni članovi zajednice - istakao je Vučenović.

Međunarodni dan 

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se 3. decembra još od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje tog dana. Cilj je da se unaprijedi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana