Србачко удружење “Извор” обиљежило јубилеј: Инвалидитет претворили у животну побједу

Дејан Јовичић
Србачко удружење “Извор” обиљежило јубилеј: Инвалидитет претворили у животну побједу

СРБАЦ - Дјеца са потешкоћама у развоју су заправо дјеца са посебним способностима и вјештинама која посједују бројне таленте и имају право да буду равноправни чланови друштва и укључени у све активности као и њихови вршњаци.

Ово је порука коју су упутили чланови Удружења родитеља и дјеце са посебним потребама “Извор” из Српца које је ових дана прославило двадесету годишњицу постојања.

Група родитеља која се окупила у овој локалној заједници прије двије деценије са идејом да својим малишанима са одређеним хендикепом омогући квалитетније одрастање у средини у којој живе, показала је да њихова борба није била узалудна.

Предсједница удружења “Извор” Мира Татић рекла је да су од почетних осам чланова, колико су имали 2003. године, данас стигли до 45 категорисаних чланова који су обухваћени свим потребним терапијама и, што је најважније, прихваћени су у заједници у којој живе.

- На иницијативу социјалног радника Љубе Лепира и родитеља Влатка Михајловића, Богдане Давидовић, Драгише Лајића и Луке Лучића, прихватила сам позив да са сином Бојаном, који је тада имао седам година, постанем члан и нисам се покајала. Мислим да смо учинили много на промовисању инклузије и уважавању различитости сваког појединца - рекла је Татићева.

Њихове потребе препознали су бројни донатори који су им од оснивања пружали финансијску подршку да ангажују медицинске стручњаке из Завода за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” из Бањалуке, а један од најсрећнијих тренутака у њиховој историји догодио се у октобру 2015. године, када су озваничили почетак рада Центра за дјецу са посебним потребама, једног од најмодернијих у региону.

- Уз подршку општине Србац, Амбасаде Јапана у БиХ и других донатора добили смо нове просторије, а захваљујући корејској амбасади савремену “хабарт” каду за подводну масажу. Локална управа нам је повећала и средства у буџету, а стално добијамо помоћ и других добрих људи, без којих ништа не бисмо могли. Све то је омогућило да ангажујемо бројне терапеуте, логопеде, дефектологе, психологе и остале медицинске стручњаке, што је имало немјерљив здравствени учинак на наше чланове - рекла је Татићева.

Она је додала да су испунили потребне услове и добили рјешење од ресорног министарства којим је омогућено да сва категорисана дјеца са подручја општине, без обзира на године старости, могу користити њихове услуге.

- Сваке године обиљежавамо важније вјерске и друге празнике, организујемо прославе рођендана наших корисника, посјете манастирима и друге излете, чиме је учињен огроман корак ка социјализацији наших чланова у друштву - рекла је Татићева.

Дејан Ристић из Српца слијеп је од рођења, а још у раној младости открио је таленат за музику, тако да данас успјешно свира неколико инструмената и компонује. Већ годинама је члан “Извора” и ниједно дружење не може проћи без његове пјесме.

- Долазак у “Извор” ме инспирише да стварам и овдје се осјећам као код куће. Чак сам посветио свом удружењу једну пјесму, а опјевао сам и србачко удружење жена. Оваква окупљања ми дају додатну енергију и мотивацију за живот - рекао је Ристић.

Члан “Извора” већ годинама је и Небојша Вученовић из Повелича. Иако због тешке повреде главе у дјетињству тешко хода, а десна рука му је парализована, бави се планинарењем, а у слободно вријеме прави сапуне од козјег млијека и пише пјесме.

- Мислим да смо доказали да ни по чему нисмо другачији и да не треба да будемо маргинализовани у друштву. Посебно сам захвалан локалној управи која омогућава особама са инвалидитетом да добију посао у јавним установама и организацијама и тако покажу да могу да буду корисни чланови заједнице - истакао је Вученовић.

Међународни дан 

Међународни дан особа са инвалидитетом обиљежава се 3. децембра још од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обиљежавање тог дана. Циљ је да се унаприједи и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана