Srbački “Vodovod” i “Komunalac” dobili zeleno svjetlo za poskupljenje usluga

Dejan Jovičić
Srbački “Vodovod” i “Komunalac” dobili zeleno svjetlo za poskupljenje usluga

SRBAC - Povećanje najniže plate u Republici Srpskoj i porast cijena energenata i repromaterijala otežali su poslovanje srbačkog “Vodovoda” i “Komunalca”, koji su prinuđeni da dodatne prihode obezbijede većim računima za usluge domaćinstvima i javnom sektoru.

Saglasnost za povećanje cijena komunalija tražili su i dobili od Skupštine opštine Srbac, a uvećani računi stići će na kućne adrese već od narednog mjeseca.

Direktor “Vodovoda” Dražen Stojković rekao je da će novim cjenovnikom usluge proizvodnje i distribucije vode i odvođenja otpadnih voda poskupjeti za osam odsto.

- Na ovaj korak smo primorani jer minimalac od 1. januara iznosi 900 KM, a čak 30 naših radnika imalo je niža primanja i svima njima smo morali povećati plate. Kako ne bi stigli ili prestigli sljedeće platne koeficijente, morali smo i drugim radnicima povećati plate, što je za nas uvećanje od 130.000 KM na godišnjem nivou - istakao je Stojković.

Ovakvu odluku smatra opravdanom, jer je prisutan trend odlaska njihovih radnika u inostranstvo i druga preduzeća na domaćem tržištu, zbog većih ličnih dohodaka.

- U posljednje tri godine iz našeg preduzeća je otišlo osam montera, a s druge strane tržište rada ne nudi kvalitetne kadrove koji bi se mogli brzo obučiti za najsloženije poslove na održavanju i izgradnji vodovodne mreže - rekao je Stojković.

Dodaje da su u prethodne tri godine, zbog uvođenja novih tarifa za obračun, povećali troškove električne energije za oko 40 odsto, što je takođe uticalo na rashode u preduzeću.

- I pored poskupljenja naše usluge su jeftinije u poređenju sa cijenama u drugim opštinama, naročito kada je riječ o javnom sektoru i industriji - rekao je Stojković.

I srbački “Komunalac” je iz istih razloga posegao za mjerom poskupljenja, a dodatne poteškoće predstavljaju i povećani troškovi odvoza smeća na regionalnu deponiju u Ramiće, koji su veći za sedam KM po toni odloženog otpada u odnosu na raniju cijenu.

- U posljednje dvije godine poskupjelo je gorivo za oko 95 odsto i mazivo 100 odsto, što je za nas veliki finansijski udarac, jer smo prošle godine sav prikupljeni otpad vozili u Ramiće umjesto na lokalnu deponiju. Takođe najniža plata naših radnika u odnosu na 2022. godinu porašće za čak 250 KM, a troškovi ličnih primanja u ukupnim troškovima učestvuju sa oko 60 odsto, zbog čega smo i morali povećati cijene naših usluga za osam odsto da ne bismo ugrozili pozitivno poslovanje - ističu u “Komunalcu”.

Za ovakvu odluku glasali su odbornici skupštinske većine, koju čine SNSD, US i NDP, dok je opozicija bila protiv, jer je to, kako kaže, još jedan udar na džep građana.

- U ovom trenutku mislim da nije realno povećavati cijenu vode. Nismo to podržali, jer kada se sabere koliko će građani plaćati za 12 mjeseci po novom cjenovniku, dobije se još jedan, trinaesti račun za komunalije na godišnjem nivou. Mislim da ima prekomjeran broj radnika u njihovoj administraciji i sada povećavamo cijenu da njima bile isplaćene plate, a sve o trošku običnog građanina - rekao je odbornik SDS-a Želimir Urić.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da poskupljenje nikada nije dobrodošlo, ali se ipak radi, kako kaže, o minimalnom iznosu.

- U ovom slučaju poskupljenje je opravdano, jer neće u znatnoj mjeri opteretiti kućni budžet naših građana, a biće dovoljno da pokrije troškove poslovanja i omogući normalno funkcionisanje komunalnih preduzeća - rekao je Dragosavljević.

Cijene

Novim cjenovnikom usluge vode i kanalizacije biće povećane na mjesečnom nivou sa 1,74 na 1,88 KM po kubiku vode za domaćinstva, a sa 2,23 KM na 2,41 KM za pravna lica. Prosječno domaćinstvo čiji je stambeni prostor površine između 50 i 100 kvadratnih metara za troškove odvoza komunalnog otpada umjesto 14,40 KM sada će plaćati 15,60 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana