Србачки “Водовод” и “Комуналац” добили зелено свјетло за поскупљење услуга

Дејан Јовичић
Србачки “Водовод” и “Комуналац” добили зелено свјетло за поскупљење услуга

СРБАЦ - Повећање најниже плате у Републици Српској и пораст цијена енергената и репроматеријала отежали су пословање србачког “Водовода” и “Комуналца”, који су принуђени да додатне приходе обезбиједе већим рачунима за услуге домаћинствима и јавном сектору.

Сагласност за повећање цијена комуналија тражили су и добили од Скупштине општине Србац, а увећани рачуни стићи ће на кућне адресе већ од наредног мјесеца.

Директор “Водовода” Дражен Стојковић рекао је да ће новим цјеновником услуге производње и дистрибуције воде и одвођења отпадних вода поскупјети за осам одсто.

- На овај корак смо приморани јер минималац од 1. јануара износи 900 КМ, а чак 30 наших радника имало је нижа примања и свима њима смо морали повећати плате. Како не би стигли или престигли сљедеће платне коефицијенте, морали смо и другим радницима повећати плате, што је за нас увећање од 130.000 КМ на годишњем нивоу - истакао је Стојковић.

Овакву одлуку сматра оправданом, јер је присутан тренд одласка њихових радника у иностранство и друга предузећа на домаћем тржишту, због већих личних доходака.

- У посљедње три године из нашег предузећа је отишло осам монтера, а с друге стране тржиште рада не нуди квалитетне кадрове који би се могли брзо обучити за најсложеније послове на одржавању и изградњи водоводне мреже - рекао је Стојковић.

Додаје да су у претходне три године, због увођења нових тарифа за обрачун, повећали трошкове електричне енергије за око 40 одсто, што је такође утицало на расходе у предузећу.

- И поред поскупљења наше услуге су јефтиније у поређењу са цијенама у другим општинама, нарочито када је ријеч о јавном сектору и индустрији - рекао је Стојковић.

И србачки “Комуналац” је из истих разлога посегао за мјером поскупљења, а додатне потешкоће представљају и повећани трошкови одвоза смећа на регионалну депонију у Рамиће, који су већи за седам КМ по тони одложеног отпада у односу на ранију цијену.

- У посљедње двије године поскупјело је гориво за око 95 одсто и мазиво 100 одсто, што је за нас велики финансијски ударац, јер смо прошле године сав прикупљени отпад возили у Рамиће умјесто на локалну депонију. Такође најнижа плата наших радника у односу на 2022. годину порашће за чак 250 КМ, а трошкови личних примања у укупним трошковима учествују са око 60 одсто, због чега смо и морали повећати цијене наших услуга за осам одсто да не бисмо угрозили позитивно пословање - истичу у “Комуналцу”.

За овакву одлуку гласали су одборници скупштинске већине, коју чине СНСД, УС и НДП, док је опозиција била против, јер је то, како каже, још један удар на џеп грађана.

- У овом тренутку мислим да није реално повећавати цијену воде. Нисмо то подржали, јер када се сабере колико ће грађани плаћати за 12 мјесеци по новом цјеновнику, добије се још један, тринаести рачун за комуналије на годишњем нивоу. Мислим да има прекомјеран број радника у њиховој администрацији и сада повећавамо цијену да њима биле исплаћене плате, а све о трошку обичног грађанина - рекао је одборник СДС-а Желимир Урић.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да поскупљење никада није добродошло, али се ипак ради, како каже, о минималном износу.

- У овом случају поскупљење је оправдано, јер неће у знатној мјери оптеретити кућни буџет наших грађана, а биће довољно да покрије трошкове пословања и омогући нормално функционисање комуналних предузећа - рекао је Драгосављевић.

Цијене

Новим цјеновником услуге воде и канализације биће повећане на мјесечном нивоу са 1,74 на 1,88 КМ по кубику воде за домаћинства, а са 2,23 КМ на 2,41 КМ за правна лица. Просјечно домаћинство чији је стамбени простор површине између 50 и 100 квадратних метара за трошкове одвоза комуналног отпада умјесто 14,40 КМ сада ће плаћати 15,60 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана