Radovi Marine Cvijanović iz Srpca oduševljavaju kritičare i publiku

Dejan Jovičić
Radovi Marine Cvijanović iz Srpca oduševljavaju kritičare i publiku

SRBAC - Srbačka gimnazijalka Marina Cvijanović od malih nogu gaji ljubav prema slikarstvu, a njen umjetnički dar postaje sve zapaženiji među likovnim kritičarima i publikom na ovim prostorima. Svojim crtežima oduvijek je privlačila pažnju na školskim izložbama, a radove je slala i na likovne konkurse na kojima je osvajala prva mjesta.

Najnovije priznanje dobila je na nedavno održanoj manifestaciji “Milošev mjesec” u Bijeljini, gdje je osvojila glavnu nagradu u konkurenciji srednjoškolaca iz Beograda, Trebinja, Bijeljine, Banjaluke i Gradiške. Riječ je o konkursu pod nazivom “Crnjanski u mojim očima” koji je raspisala Gimnazija “Filip Višnjić” iz Bijeljine povodom 130. rođendana Miloša Crnjanskog.

- Za konkurs sam saznala putem dopisa koji je dostavljen u našu školu i uz podršku profesorice likovne kulture odlučila sam da učestvujem. Rad je osmišljen tako da objedinjuje mnogo detalja o Milošu Crnjanskom i za izradu mi je trebalo oko osam sati koje sam rasporedila u nekoliko dana – rekla je Marina.

Ističe da je prvo imala namjeru da oslika motive djela čuvenog pisca, a zatim je došla na ideju da pokuša uraditi njegov portret.

- Na kraju sam odlučila da bi najbolje bilo da ta dva rada objedinim u jedan, što se pokazalo kao dobra odluka. Uspjela sam iskoristiti što više tehnika. Najviše volim da crtam realistične potrete raznih ličnosti u koje volim da dodam kontrast, boju i još ponešto zanimljivo. To djeluje zahtjevno, ali uspijevam u tome i želja mi je da svaki naredni rad bude bolji - istakla je Marina.

Svoj uspjeh najviše pripisuje vježbi i radu, ali nesumnjivo je da i talenat igra veliku ulogu. Njen djed Vićo u mladosti je uradio duborez Kosovke djevojke, a starija sestra Tamara je takođe veliki talenat za umjetnost i trenutno je na drugoj godini studija Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Obje su učestvovale ove godine na jubilarnoj, 40. Likovno-ekološkoj koloniji “Bardača-Srbac”, Tamara kao jedan od najmlađih slikara, a Marina kao polaznik škole slikanja.

- Nas 15 koji smo pohađali slikarsku školu naslikali smo zajedničko djelo na šperploči na temu zaštite planete Zemlje, apelujući na ugroženost životinjskog i biljnog svijeta Bardače i potrebu očuvanja prirodne sredine - rekla je Marina.

Riječi hvale za nadarenu slikarku ima njena profesorica likovne kulture u Centru srednjih škola “Petar Kočić” Dragana Krecelj koja kaže da je Marina izuzetan slikarski talenat.

- Kao njen mentor, pratim sve što radi i bila sam joj pri ruci za savjet kada je pripremala radove za takmičenja, ali njen uspjeh je isključivo njena zasluga. Genetika ima dosta uticaja jer je i njena sestra Tamara veliki talenat i veliko mi je zadovoljstvo što sam imala priliku da i njoj držim časove. Nadam se da će se i Marina upisati na likovnu akademiju i da će tako usavršiti svoje slikarsko umijeće - rekla je Dragana.

Đački Vukov sabor

Osim učešća na konkursima u Republici Srpskoj, Marina Cvijanović je u maju ove godine bila i jedan od učesnika 52. Đačkog Vukovog sabora u Loznici, kao jedne od najstarijih i najmasovnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, koja je okupila 20 talentovanih učenika iz zemalja regiona. Učenici su boravili tri dana u Loznici, gdje su stvarali radove, nakon čega su im uručene nagrade i zahvalnice za učešće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana