Радови Марине Цвијановић из Српца одушевљавају критичаре и публику

Дејан Јовичић
Радови Марине Цвијановић из Српца одушевљавају критичаре и публику

СРБАЦ - Србачка гимназијалка Марина Цвијановић од малих ногу гаји љубав према сликарству, а њен умјетнички дар постаје све запаженији међу ликовним критичарима и публиком на овим просторима. Својим цртежима одувијек је привлачила пажњу на школским изложбама, а радове је слала и на ликовне конкурсе на којима је освајала прва мјеста.

Најновије признање добила је на недавно одржаној манифестацији “Милошев мјесец” у Бијељини, гдје је освојила главну награду у конкуренцији средњошколаца из Београда, Требиња, Бијељине, Бањалуке и Градишке. Ријеч је о конкурсу под називом “Црњански у мојим очима” који је расписала Гимназија “Филип Вишњић” из Бијељине поводом 130. рођендана Милоша Црњанског.

- За конкурс сам сазнала путем дописа који је достављен у нашу школу и уз подршку професорице ликовне културе одлучила сам да учествујем. Рад је осмишљен тако да обједињује много детаља о Милошу Црњанском и за израду ми је требало око осам сати које сам распоредила у неколико дана – рекла је Марина.

Истиче да је прво имала намјеру да ослика мотиве дјела чувеног писца, а затим је дошла на идеју да покуша урадити његов портрет.

- На крају сам одлучила да би најбоље било да та два рада објединим у један, што се показало као добра одлука. Успјела сам искористити што више техника. Највише волим да цртам реалистичне потрете разних личности у које волим да додам контраст, боју и још понешто занимљиво. То дјелује захтјевно, али успијевам у томе и жеља ми је да сваки наредни рад буде бољи - истакла је Марина.

Свој успјех највише приписује вјежби и раду, али несумњиво је да и таленат игра велику улогу. Њен дјед Вићо у младости је урадио дуборез Косовке дјевојке, а старија сестра Тамара је такође велики таленат за умјетност и тренутно је на другој години студија Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Обје су учествовале ове године на јубиларној, 40. Ликовно-еколошкој колонији “Бардача-Србац”, Тамара као један од најмлађих сликара, а Марина као полазник школе сликања.

- Нас 15 који смо похађали сликарску школу насликали смо заједничко дјело на шперплочи на тему заштите планете Земље, апелујући на угроженост животињског и биљног свијета Бардаче и потребу очувања природне средине - рекла је Марина.

Ријечи хвале за надарену сликарку има њена професорица ликовне културе у Центру средњих школа “Петар Кочић” Драгана Крецељ која каже да је Марина изузетан сликарски таленат.

- Као њен ментор, пратим све што ради и била сам јој при руци за савјет када је припремала радове за такмичења, али њен успјех је искључиво њена заслуга. Генетика има доста утицаја јер је и њена сестра Тамара велики таленат и велико ми је задовољство што сам имала прилику да и њој држим часове. Надам се да ће се и Марина уписати на ликовну академију и да ће тако усавршити своје сликарско умијеће - рекла је Драгана.

Ђачки Вуков сабор

Осим учешћа на конкурсима у Републици Српској, Марина Цвијановић је у мају ове године била и један од учесника 52. Ђачког Вуковог сабора у Лозници, као једне од најстаријих и најмасовнијих културних манифестација у Србији, која је окупила 20 талентованих ученика из земаља региона. Ученици су боравили три дана у Лозници, гдје су стварали радове, након чега су им уручене награде и захвалнице за учешће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана