Prvi festival vina i hrane okupio oko 40 izlagača iz regiona

Srna
Prvi festival vina i hrane okupio oko 40 izlagača iz regiona

TREBINjE - U Trebinju je danas otvoren prvi festival vina i hrane "Vajn fajn" u okviru otvaranja ljetne turističke sezone koji je okupio oko 40 izlagača vina i hrane iz Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Rumunije i Hrvatske.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je značaj ovog festivala da se pokaže marljivost ljudi iz Hercegovine.

Naveo je da je u trebinjskoj regiji registrovano 28 proizvođača, u Srpskoj 31, a u BiH 80 proizvođača vina.

-S obzirom na činjenicu da su vidljivi politički i drugi potresi u EU i BiH, uložićemo dodatne napore da kao Ministarstvo, u saradnji sa vladama Srpske i Federacije nađemo nova tržišta. Trenutno radimo na tome da potpišemo memorandum o saradnji u oblasti proizvodnje vina sa Rusijom - rekao je Košarac novinarima.

Vlasnik vinarije "Kiš" iz Sremskih Karlovaca Predrag Crnković istakao je da u ovoj regiji imaju dobra bijela vina, dok su u hercegovačkoj regiji izuzetna crvena vina.

-Svi se trudimo i radimo da svake godine izvučemo ono što je najbolje jer je svet vina svet lepote i ljubavi - dodao je Crnković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su se na Festival vina odazvali vinari iz cijelog regiona, što, kaže, daje podršku da i u narednom periodu očekuju još bolje rezultate.

-Možemo da se pohvalimo rezultatima koji su do sada postignuti. Zahvlio bih i ministru Košarcu koji je i u prethodnom periodu podržavao ovakve manifestacije - rekao je Ćurić.

Ana Ros, direktor organizacije "Karitas", rekla je da se projekat sprovodi u sedam lokalnih zajednica u BiH, a zajednički se finansira sredstvima ove organizacije i Gradske uprave Trebinje.

"Karitas" je u saradnji s Gradskom upravom realizovao vinski festival.

U okviru otvaranja ljetnje turističke sezone večeras će u Trebinju nastupiti glumac Ivan Bosiljčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana