Први фестивал вина и хране окупио око 40 излагача из региона

Срна
Први фестивал вина и хране окупио око 40 излагача из региона

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је данас отворен први фестивал вина и хране "Вајн фајн" у оквиру отварања љетне туристичке сезоне који је окупио око 40 излагача вина и хране из Херцеговине, Србије, Црне Горе, Румуније и Хрватске.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је значај овог фестивала да се покаже марљивост људи из Херцеговине.

Навео је да је у требињској регији регистровано 28 произвођача, у Српској 31, а у БиХ 80 произвођача вина.

-С обзиром на чињеницу да су видљиви политички и други потреси у ЕУ и БиХ, уложићемо додатне напоре да као Министарство, у сарадњи са владама Српске и Федерације нађемо нова тржишта. Тренутно радимо на томе да потпишемо меморандум о сарадњи у области производње вина са Русијом - рекао је Кошарац новинарима.

Власник винарије "Киш" из Сремских Карловаца Предраг Црнковић истакао је да у овој регији имају добра бијела вина, док су у херцеговачкој регији изузетна црвена вина.

-Сви се трудимо и радимо да сваке године извучемо оно што је најбоље јер је свет вина свет лепоте и љубави - додао је Црнковић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да су се на Фестивал вина одазвали винари из цијелог региона, што, каже, даје подршку да и у наредном периоду очекују још боље резултате.

-Можемо да се похвалимо резултатима који су до сада постигнути. Захвлио бих и министру Кошарцу који је и у претходном периоду подржавао овакве манифестације - рекао је Ћурић.

Ана Рос, директор организације "Каритас", рекла је да се пројекат спроводи у седам локалних заједница у БиХ, а заједнички се финансира средствима ове организације и Градске управе Требиње.

"Каритас" је у сарадњи с Градском управом реализовао вински фестивал.

У оквиру отварања љетње туристичке сезоне вечерас ће у Требињу наступити глумац Иван Босиљчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана