Promovisana fotomonografija "Stazama ratnika"

G.S.
Promovisana fotomonografija "Stazama ratnika"

MRKONjIĆ GRAD - Fotomonografija "Stazama ratnika", autora Verice Tegeltije, koja je nastala kao svjedočanstvo o radu i postojanju KUD "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić", predstavljena je večeras u Mrkonjić Gradu.

Promociji u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" prisustvovala je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

U želji da djeci, članovima mrkonjićkog KUD-a, osim igre, pjesme, običaja predstavi i približi i istoriju srpskog naroda umjetnički rukovodilac KUD-a Milica Grmaš odlučila je da zajedno sa njima posjeti mjesta povezana sa Prvim svjetskim ratom i kraljem Petrom Prvim Karađorđevićem.

"Moja zamisao je bila da se u okviru kulture sjećanja mladim ljudima, folklorašima, približi taj period, te da lakše shvate ratna dešavanja, istoriju, a najviše put kralja Petra Mrkonjića čije ime nose", rekla je Grmaševa.

Ona je zahvalila autoru knjige Verici Tegeltiji, za koju je istaklada je bila jedan od njenih glavnih saradnika na putovanju.

Tegeltija je rekla da je na svim putovanjima, sem uloge pedagoškog radnika, bila i fotograf, te da je fotografije nakon završenog putovanja dijelila kao uspomene na put i mjesta koje je sa članovima KUD-a posjetila.

"Nakon nekoliko putovanja odlučila sam da bi sve to bilo dobro objediniti u knjigu koja će biti divna uspomena svima koji su bili na ovom putu, ali i nasljeđe i svjedočanstvo za generacije koje dolaze kojim putem jedno kulturno-umjetničko društvo može da ide", naglasila je Tegeltija.

Protojerej stavrofor Savo Janković rekao je da su na svim putovanjima KUD-a bili prisutni i sveštenici crkvene parohije sa područja ove opštine.

"Tradicija, istorija, običaji bez vjere teško da bi mogli opstati. Najvredniji spomenici našeg naroda su upravo manastiri i crkve, vjekovni svjedoci svega onoga što je srpski narod prošao. Raduje me činjenica da su članovi KUD-a na svom putu posjetili mnoge manastire i crkve", rekao je Janković.

Knjiga je objavljena u decembru 2023. godine u tiražu od 500 primjeraka, a izdavač je "Art print" Banjaluka

Realizacija projekta počela 2018, završena je 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana