Промовисана фотомонографија "Стазама ратника"

Г.С.
Промовисана фотомонографија "Стазама ратника"

МРКОЊИЋ ГРАД - Фотомонографија "Стазама ратника", аутора Верице Тегелтије, која је настала као свједочанство о раду и постојању КУД "Петар Први Карађорђевић Мркоњић", представљена је вечерас у Мркоњић Граду.

Промоцији у Основној школи "Иван Горан Ковачић" присуствовала је и министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

У жељи да дјеци, члановима мркоњићког КУД-а, осим игре, пјесме, обичаја представи и приближи и историју српског народа умјетнички руководилац КУД-а Милица Грмаш одлучила је да заједно са њима посјети мјеста повезана са Првим свјетским ратом и краљем Петром Првим Карађорђевићем.

"Моја замисао је била да се у оквиру културе сјећања младим људима, фолклорашима, приближи тај период, те да лакше схвате ратна дешавања, историју, а највише пут краља Петра Мркоњића чије име носе", рекла је Грмашева.

Она је захвалила аутору књиге Верици Тегелтији, за коју је истаклада је била један од њених главних сарадника на путовању.

Тегелтија је рекла да је на свим путовањима, сем улоге педагошког радника, била и фотограф, те да је фотографије након завршеног путовања дијелила као успомене на пут и мјеста које је са члановима КУД-а посјетила.

"Након неколико путовања одлучила сам да би све то било добро објединити у књигу која ће бити дивна успомена свима који су били на овом путу, али и насљеђе и свједочанство за генерације које долазе којим путем једно културно-умјетничко друштво може да иде", нагласила је Тегелтија.

Протојереј ставрофор Саво Јанковић рекао је да су на свим путовањима КУД-а били присутни и свештеници црквене парохије са подручја ове општине.

"Традиција, историја, обичаји без вјере тешко да би могли опстати. Највреднији споменици нашег народа су управо манастири и цркве, вјековни свједоци свега онога што је српски народ прошао. Радује ме чињеница да су чланови КУД-а на свом путу посјетили многе манастире и цркве", рекао је Јанковић.

Књига је објављена у децембру 2023. године у тиражу од 500 примјерака, а издавач је "Арт принт" Бањалука

Реализација пројекта почела 2018, завршена је 2023. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана