Projekat “Srpsko-ruska mobilna klinika” i u Srpcu

D. J.
Projekat “Srpsko-ruska mobilna klinika” i u Srpcu

SRBAC - Srpčani će od sutra do kraja mjeseca moći obaviti besplatne preventivne preglede u sklopu projekta “Srpsko-ruska mobilna klinika” koji se već nekoliko godina uspješno realizuje u BiH i Srbiji.

Preglede će obavljati ljekar specijalista iz Rusije u saradnji sa medicinskim radnicima iz Srpca. Riječ je o projektu Ruske humanitarne misije za Balkan u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH, a partneri u realizaciji projekta su srbački Dom zdravlja i opština.

Izvršni direktor regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu Branimir Nešić rekao je da će pregledi biti obavljani u specijalizovanom kombi vozilu koje je opremljeno EKG-om, ultrazvučnim i drugim aparatima.

- Vršiće se dijagnostički pregledi svih zainteresovanih građana, a osnovna grupa su osobe bez zdravstvene zaštite i oni kojima je otežan pristup zdravstvenim ustanovama. Prethodne prijave nisu potrebne  - rekao je Nešić.

Pregledi će se obavljati od osam do 12 časova, a nakon toga će ljekarski tim, u saradnji sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica, obilaziti domaćinstva u kojima se nalaze teško bolesne i nepokretne osobe, kao i one koje iz drugih zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da dođu lično.

Treći sekretar ruske ambasade u BiH Ilia Gladkov rekao je da je “mobilna klinika” do sada obišla više gradova u Srbiji i Hercegovini i pokazala se veoma korisnom i uspješnom te izrazio uvjerenje da će i u Srpcu biti korisna za lokalno stanovništvo.

Direktor Centra za izučavanje ruskog jezika iz Srpca Branko Savanović rekao je da je u pripremi još niz projekata sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH, kao i sa Ruskom humanitarnom misijom za Balkan, za koju kaže da je bila veliki donator knjiga na ruskom jeziku njihovom Centru.

Preventivni pregledi biće obavljeni ispred ambulanti porodične medicine 16. i 23. aprila u Nožičkom, 17. aprila u Razboju, 18. i 25. aprila u Sitnešima, 19. i 26. aprila u Kukuljama, 22. i 29. aprila u Kobašu, a 24. aprila u društvenom domu u Malom Razboju i 30. aprila ispred Doma zdravlja Srbac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana