Пројекат “Српско-руска мобилна клиника” и у Српцу

Д. Ј.
Пројекат “Српско-руска мобилна клиника” и у Српцу

СРБАЦ - Српчани ће од сутра до краја мјесеца моћи обавити бесплатне превентивне прегледе у склопу пројекта “Српско-руска мобилна клиника” који се већ неколико година успјешно реализује у БиХ и Србији.

Прегледе ће обављати љекар специјалиста из Русије у сарадњи са медицинским радницима из Српца. Ријеч је о пројекту Руске хуманитарне мисије за Балкан у сарадњи са Амбасадом Руске Федерације у БиХ, а партнери у реализацији пројекта су србачки Дом здравља и општина.

Извршни директор регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану Бранимир Нешић рекао је да ће прегледи бити обављани у специјализованом комби возилу које је опремљено ЕКГ-ом, ултразвучним и другим апаратима.

- Вршиће се дијагностички прегледи свих заинтересованих грађана, а основна група су особе без здравствене заштите и они којима је отежан приступ здравственим установама. Претходне пријаве нису потребне  - рекао је Нешић.

Прегледи ће се обављати од осам до 12 часова, а након тога ће љекарски тим, у сарадњи са предсједницима савјета мјесних заједница, обилазити домаћинства у којима се налазе тешко болесне и непокретне особе, као и оне које из других здравствених разлога нису у могућности да дођу лично.

Трећи секретар руске амбасаде у БиХ Илиа Гладков рекао је да је “мобилна клиника” до сада обишла више градова у Србији и Херцеговини и показала се веома корисном и успјешном те изразио увјерење да ће и у Српцу бити корисна за локално становништво.

Директор Центра за изучавање руског језика из Српца Бранко Савановић рекао је да је у припреми још низ пројеката са Амбасадом Руске Федерације у БиХ, као и са Руском хуманитарном мисијом за Балкан, за коју каже да је била велики донатор књига на руском језику њиховом Центру.

Превентивни прегледи биће обављени испред амбуланти породичне медицине 16. и 23. априла у Ножичком, 17. априла у Разбоју, 18. и 25. априла у Ситнешима, 19. и 26. априла у Кукуљама, 22. и 29. априла у Кобашу, а 24. априла у друштвеном дому у Малом Разбоју и 30. априла испред Дома здравља Србац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана