Pandemija zaustavila tone duvana na lageru

Milijana Latinović
Pandemija zaustavila tone duvana na lageru

BANjALUKA - Pojedini proizvođači duvana u Republici Srpskoj još čekaju novac za isporučeni prošlogodišnji rod, jer je pandemija virusa korona zaustavila na lagerima tone duvana, a zbog neizvjesnosti na tržištu, nedostatka sredstava i radne snage znatno su skratili brazdu ovog proljeća.

Proizvođačima duvana u Šamcu, Donjem Žabaru, Pelagićevu i Bijeljini, koji su lanjski rod isporučili Poljoprivrednoj zadruzi “Obudovac”, konce je pomrsila korona pa na lageru kupce i dalje čeka 30 tona “virdžinije”.

Predsjednik te zadruge Maksim Petrović kaže za “Glas Srpske” da nisu bili u prilici da pregovaraju sa kupcima.

- Bilo je nemoguće realizovati prodaju duvana. Jedna od opcija bio je plasman na italijansko tržište, ali nažalost sve je stalo - rekao je Petrović i dodao da nema naznaka da će 30 tona “virdžinije” uskoro biti prodato.

Petrović je rekao da se sve to odrazilo i na ovogodišnju sjetvu duvana te da su proizvođači zasijali skoro 30 odsto manje nego lani.

- Proizvođači čekaju novac za prošlogodišnji duvan i ko zna kada ćemo ga prodati i njih namiriti. Duvan zahtijeva intenzivnu agrotehniku, kvalitetna đubriva, a novca nedostaje i nama i kooperantima, vidjećemo kako će sve to uticati na ovogodišnju proizvodnju - rekao je Petrović, podsjetivši da je do sada zadruga sarađivala sa oko 45 poljoprivrednika.

Probleme sa plasmanom imaju i u bijeljinskom preduzeću “Duvan”, gdje je na lageru oko 300 tona duvana.

- Kooperantima smo sve isplatili, duvan je obrađen, ali nije još prodat. Dobrim dijelom na to je uticala i korona. Ovih dana javljaju se potencijalni kupci iz Bugarske i Grčke što nas donekle ohrabruje da bi prošlogodišnji rod uskoro mogao biti prodat - rekao je tehnolog u proizvodnji duvana u preduzeću “Duvan” Slavko Mihajlović.

On je dodao da je na području Semberije zasađeno oko 20 odsto manje duvana nego lani, a početkom marta, kada je počela sjetva duvana, “Duvan” je potpisao ugovore sa svega 70 kooperanata.

Proizvođači duvana u Semberiji i Posavini početkom februara ove godine protestovali su na ulicama zbog visokih nameta, zbog kojih su, kako tvrde, prinuđeni da smanje pa i ugase proizvodnju. Kako su istakli tada, smeta im dodatni PDV, koji im se naplaćuje na osnovu pretpostavljene proizvodnje. Ti problemi odrazili su se na početak sjetve duvana, koja je ove godine počela kasnije nego inače.

Neisplativost

Slavko Mihajlović kaže da je ove godine na području Semberije oko 15 odsto manje proizvođača duvana.

- Odustaju od proizvodnje ove biljke, jer je ona dosta skupa, plasman je trenutno neizvjestan, a potrebno je i dosta radne snage. Cijene repromaterijala rastu, a cijena duvana je godinama na istom nivou. Zbog svega toga proizvodnja je postala neisplativa - rekao je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana