Пандемија зауставила тоне дувана на лагеру

Милијана Латиновић
Пандемија зауставила тоне дувана на лагеру

БАЊАЛУКА - Поједини произвођачи дувана у Републици Српској још чекају новац за испоручени прошлогодишњи род, јер је пандемија вируса корона зауставила на лагерима тоне дувана, а због неизвјесности на тржишту, недостатка средстава и радне снаге знатно су скратили бразду овог прољећа.

Произвођачима дувана у Шамцу, Доњем Жабару, Пелагићеву и Бијељини, који су лањски род испоручили Пољопривредној задрузи “Обудовац”, конце је помрсила корона па на лагеру купце и даље чека 30 тона “вирџиније”.

Предсједник те задруге Максим Петровић каже за “Глас Српске” да нису били у прилици да преговарају са купцима.

- Било је немогуће реализовати продају дувана. Једна од опција био је пласман на италијанско тржиште, али нажалост све је стало - рекао је Петровић и додао да нема назнака да ће 30 тона “вирџиније” ускоро бити продато.

Петровић је рекао да се све то одразило и на овогодишњу сјетву дувана те да су произвођачи засијали скоро 30 одсто мање него лани.

- Произвођачи чекају новац за прошлогодишњи дуван и ко зна када ћемо га продати и њих намирити. Дуван захтијева интензивну агротехнику, квалитетна ђубрива, а новца недостаје и нама и кооперантима, видјећемо како ће све то утицати на овогодишњу производњу - рекао је Петровић, подсјетивши да је до сада задруга сарађивала са око 45 пољопривредника.

Проблеме са пласманом имају и у бијељинском предузећу “Дуван”, гдје је на лагеру око 300 тона дувана.

- Кооперантима смо све исплатили, дуван је обрађен, али није још продат. Добрим дијелом на то је утицала и корона. Ових дана јављају се потенцијални купци из Бугарске и Грчке што нас донекле охрабрује да би прошлогодишњи род ускоро могао бити продат - рекао је технолог у производњи дувана у предузећу “Дуван” Славко Михајловић.

Он је додао да је на подручју Семберије засађено око 20 одсто мање дувана него лани, а почетком марта, када је почела сјетва дувана, “Дуван” је потписао уговоре са свега 70 коопераната.

Произвођачи дувана у Семберији и Посавини почетком фебруара ове године протестовали су на улицама због високих намета, због којих су, како тврде, принуђени да смање па и угасе производњу. Како су истакли тада, смета им додатни ПДВ, који им се наплаћује на основу претпостављене производње. Ти проблеми одразили су се на почетак сјетве дувана, која је ове године почела касније него иначе.

Неисплативост

Славко Михајловић каже да је ове године на подручју Семберије око 15 одсто мање произвођача дувана.

- Одустају од производње ове биљке, јер је она доста скупа, пласман је тренутно неизвјестан, а потребно је и доста радне снаге. Цијене репроматеријала расту, а цијена дувана је годинама на истом нивоу. Због свега тога производња је постала неисплатива - рекао је Михајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана