Obilježavanje 80 godina od ustanka naroda u BiH

Srna
Obilježavanje 80 godina od ustanka naroda u BiH

DRVAR - U Drvaru će danas biti obilježano 80 godina od ustanka naroda u BiH protiv fašističkog režima.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da će na Spomenik žrtvama fašističkog terora biti položeni vijenci.

"Nakon toga planirana je šetnja antifašista Titovom ulicom, od Spomenika žrtvama fašističkog terora do Radničkog doma, gdje će biti održana centralna manifestacija sa početkom u 12.00 časova", dodala je ona.

Prema njenim riječima, nakon centralne manifestacije, predviđen je obilazak Titove pećine.

Runićeva je istakla da je 27. juli jedan od najznačajnijih dana u istoriji Drvara, zbog podizanja ustanka i oslobođenja od okupatora u Drugom svjetskom ratu.

U okolini Drvara je 27. jula 1941. godine počela oružana borba protiv fašističkih okupatora i državnih izdajnika, čime je i počeo ustanak na teritoriji današnje BiH.

Prvog dana ustanka u Drvaru život je dalo 14 ustanika. Ustanak se iz Drvara proširio na susjedne teritorije.

Drvar je tokom Drugog svjetskog rata bio slobodan 1.000 dana više od bilo kojeg drugog grada u okupiranoj Evropi.

Tokom rata Drvar tri puta bio sjedište oslobođene teritorije. Posljednji put od januara do 25. maja 1944. godine, kada su tu boravili maršal Tito, Vrhovni štab, Nacionalni komitet oslobođenja, Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije i redakcija Tanjuga.

U to vrijeme, Nijemci su isplanirali vazdušni desant na Drvar, akciju pod kodnim nazivom "Konjićev skok", koji je bio neuspješan - nisu uspjeli da dođu do Vrhovnog štaba i Josipa Broza Tita.

Toga dana, 365 Drvarčana dalo je život za slobodu. Nacisti su krvnički ubijali žene i djecu, palili porodice. Zbog svog herojstva tokom desanta, grad je 1974. godine odlikovan Ordenom narodnog heroja.

Narod Drvara i okoline dao je tokom rata 7.072 borca, od kojih 2.056 žena.

Spomen-kompleks "25. maj" nekad je posjećivalo oko 200.000 turista. Podignut je i spomenik za 777 žrtava fašizma, sa četiri impozantna kraka.

Spomenik je okružen kamenim blokovima, po jedan za svako selo u opštini na kojima su uklesana imena 1.284 poginula borca Narodnooslobodilačkog rata.

Razvoj gradića prekinut je ratom devedesetih godina prošlog vijeka. Neposredno pred početak rata, prema popisu stanovništva, u Drvaru je živjelo 17.126 stanovnika, a danas ih je svega 7.030.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana