Обиљежавање 80 година од устанка народа у БиХ

Срна
Обиљежавање 80 година од устанка народа у БиХ

ДРВАР - У Дрвару ће данас бити обиљежано 80 година од устанка народа у БиХ против фашистичког режима.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је Срни да ће на Споменик жртвама фашистичког терора бити положени вијенци.

"Након тога планирана је шетња антифашиста Титовом улицом, од Споменика жртвама фашистичког терора до Радничког дома, гдје ће бити одржана централна манифестација са почетком у 12.00 часова", додала је она.

Према њеним ријечима, након централне манифестације, предвиђен је обилазак Титове пећине.

Рунићева је истакла да је 27. јули један од најзначајнијих дана у историји Дрвара, због подизања устанка и ослобођења од окупатора у Другом свјетском рату.

У околини Дрвара је 27. јула 1941. године почела оружана борба против фашистичких окупатора и државних издајника, чиме је и почео устанак на територији данашње БиХ.

Првог дана устанка у Дрвару живот је дало 14 устаника. Устанак се из Дрвара проширио на сусједне територије.

Дрвар је током Другог свјетског рата био слободан 1.000 дана више од било којег другог града у окупираној Европи.

Током рата Дрвар три пута био сједиште ослобођене територије. Посљедњи пут од јануара до 25. маја 1944. године, када су ту боравили маршал Тито, Врховни штаб, Национални комитет ослобођења, Централни комитет Комунистичке партије Југославије и редакција Тањуга.

У то вријеме, Нијемци су испланирали ваздушни десант на Дрвар, акцију под кодним називом "Коњићев скок", који је био неуспјешан - нису успјели да дођу до Врховног штаба и Јосипа Броза Тита.

Тога дана, 365 Дрварчана дало је живот за слободу. Нацисти су крвнички убијали жене и дјецу, палили породице. Због свог херојства током десанта, град је 1974. године одликован Орденом народног хероја.

Народ Дрвара и околине дао је током рата 7.072 борца, од којих 2.056 жена.

Спомен-комплекс "25. мај" некад је посјећивало око 200.000 туриста. Подигнут је и споменик за 777 жртава фашизма, са четири импозантна крака.

Споменик је окружен каменим блоковима, по један за свако село у општини на којима су уклесана имена 1.284 погинула борца Народноослободилачког рата.

Развој градића прекинут је ратом деведесетих година прошлог вијека. Непосредно пред почетак рата, према попису становништва, у Дрвару је живјело 17.126 становника, а данас их је свега 7.030.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана