Krajiški priglavci i preslice Brankice Stanković iz Banjaluke obilaze svijet

GS
Foto: BL Uživo

BANjALUKA - Priglavke, preslice, nošnje su dio kolekcije suvenira koji predstavljaju kulturu i nasljeđe ove regije i koji predstavljaju izuzetan poklon suvenir iz Republike Srpske. BANjALUKA - Duh prošlih vremena sela iz okoline Banjaluke oživljeni su kroz svojevrsne suvenire iz kolekcije "Vaš dio Srpske".

Idejni tvorac ovog brenda  je Brankica Stanković, koja je počela iz hobija da proizvodi ove suvenire koji predstavljaju Republiku Srpsku, prenosi portal BL Uživo.

Suveniri "Vaš dio Srpske" sada su sastavni dio sajmova i manifestacija i prepoznatljivi po svojoj autentičnosti, prenoso.

BL UŽIVO: Već nekoliko godina, suveniri "Vaš dio Srpske" prepoznatljiv su brend. Kada i kako je sve počelo?

STANKOVIĆEVA: Ideja o proizvodnji suvenira je počela 2017. godine, ali kreativnost usmjerena ka suvenirima mnogo prije. Istraživanje tržišta u oblasti turizma je dovelo do zaključka da smo u deficitu sa ovim proizvodima. Turizam je široka i zanimljiva oblast, a suvenir kao dio turističkog proizvoda neistražen i,  čini se, najmanje mu se posvećuje pažnja iz ovog ugla. Tada nastupa period traganja za predmetima i motivima koji bi bili utkani u suvenir, a koji bi bio vjerni dokaz naše kulturne baštine i nasljeđa.Takav pristup izrade novog proizvoda na tržištu suvenira je veoma brzo našao svoje mjesto i postao prepoznatljiv. Radila sam temeljno na svakom detalju, pa je process do konačnog izlaska na tržište potrajao, ali su rezultati rada bili vidljivi vrlo brzo, a suvenir "Vaš dio Srpske" prepoznatljiv.

BL UŽIVO: Minijature preslica, priglavaka, čuturica, nošnji, sastavni su dio poklon seta ovih suvenira. Vođeni idejom izgleda suvenira, koliko je vremena bilo potrebno do same realizacije?

STANKOVIĆEVA: Temeljan pristup izrade suvenira je dugotrajan proces, koji nikada ne staje. Stalno se radi na inoviranju, modifikovanju postojećih i uvođenju novih proizvoda. Počeci su bili najteži, kada je bilo potrebno predmet ili motiv utkati u suvenir. Svaki od njh treba da odgovori zahtjevima: da je prepoznatljiv, da odaje sliku podneblja, da predstavlja kulturu i nasljeđe, da je malih dimenzija, da je šarolik, reprezentativan, ručno rađen, a sve zajedno  treba da je vidljivo kupcu ili onom ko dobije suvenir na poklon. Veliki izazov je bio osmisliti pakovanje, slogan, a evo potrudila sam se i da suveniri imaju i zaštitno lice, a nakon svega uraditi concept promocije i marketinga. Svakako su povratne informacije sa tržišta i reakcije na suvenire "Vaš dio Srpske" najbolja ocjena ovog proizvoda.

BL UŽIVO: Ovi suveniri su obišli cijeli svijet, kako kažu, od ruke do ruke. U koje zemlje su otputovali?

STANKOVIĆ: Suveniri su stigli na sve kontinente, u sve zemlje Evrope ali i svijeta: Slovenija, Srbija, Makedonija, Meksiko, Indonezija, Australija, Amerika…Najčešće, osobe koje su kupile ili dobile suvenir na poklon pošalju fotografije istih sa lokacije gdje se trenutno nalaze, a kako suvenir znači prisjećanje na mjesto, događaj,osobu ili lokaciju na kojoj su proveli određeno vrijeme, osnovna misija suvenira je ispunjena.

BL UŽIVO: Na mnogim sajmovima izlažete svoje rukotvorine. Koliko su sajmovi prilika da se proizvod bolje plasira?

STANKOVIĆ: Sajmovi, manifestacije i događaji su prilika za promociju suvenira, ali više od toga za promociju kulturne baštine, istorije i nasljeđa Republike Srpske. Koristim svaku priliku za ovu promociju. Takve manifestacije su i prilika za uspostavljanje kontakata, razmjenu iskustva i uspostavljanja potencijalne saradnje u budućnosti. Konferencije i slične manifestacije su odlična prilika za promociju suvenira i svega što on predstavlja. Sve to omogućava I bolji plasman.

 

BL UŽIVO: Imate i podršku Grada Banjaluke za ono što radite. Koliko je ona značajna za promociju naše kulture, tradicije i običaja?

STANKOVIĆ: Grad Banja Luka je prepoznao značaj očuvanja starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, Unazad nekoliko godina, posebno od perioda pandemije COVID, Grad Banja Luka subvecijama podržava rad ove grupacije samostalnih preduzetnika sa ciljem da u uslovima kada nisu samoodrživi ne dođu u situaciju da se ugase. Ove godine je, nakon sastanka sa ovom grupom preduzetnika, a na prijedlog Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, Odsjeka za privredu i preduzetništvo i turizam i odnose sa dijasporom, u okviru manifestacije "Dani Petra Koćića" održan prvi sajam starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, sa ciljem promocije i bolje vidljivosti ovih djelatnosti, čiji proizvodi zaslužuju pažnju. Grad Banja Luka nas je podržao , pa je tako ove godine na Mini sajmu preuzetništva u okviru manifestacije "Dani ludaje" koja se tradicionalno održava u Kikindi u drugoj polovini septembra, promovisana naša ZMIJANjKA, suveniri ali i Grad Banja Luka i Republika Srpska. U nadi u uspješnost naše buduće saradnje, istakla bih da je svim ovim aktinostima Gradska uprava pozitivno uticala na razvoj suvenira, čime će Grad Banja Luka svakako dobiti kvalitetniji turistički proizvod.

BL UŽIVO: Odnedavno su u ponudi i novi setovi suvenira. O čemu se radi?

STANKOVIĆ: U kontinuitetu se radi na inoviranju, modifikovanju postojećih i uvođenju novih proizvoda. Tako je na prvom sajmu starih i umjetničkih zanata tematski urađeno jastuče sa motivima zmijanjskog veza, punjeno domaćom vunom. Na međunarodnoj Konferenciji održanoj u Trebinju krajem oktobra je predstavljen potpuno novi suvenir, koji su ovom prilikom gosti dobili na poklon. Na istom je prikazan autentičan etno ambijent u kojem je djevojka u narodnoj nošnji u pokretu-veze na bijelom platnu motive zmijanjskog veza. U ovom suveniru je utkano sve bitno: nasljeđe, baština, uloga žene kroz vijekove, vez…

BL UŽIVO:  Koji su noviteti i kakvi su planovi kada su u pitanju suveniri "Vaš dio Srpske"?

STANKOVIĆ: Novim idejama se otvaraju i novi projekti, a sve podstaknuto istraživanjem i spoznajom koliko toga imamo da pokažemo, kada je riječ o baštini i nasljeđu. Uz saradnju i pomoć institucija, planirano je da se sljedeće godine na Sajmu turizma prezentuje novi suvenir.

Ideja je da se realizuje i dugoročniji projekat, koji će svakako donijeti novitete u ovoj oblasti i u ponudi suvenira "Vaš dio Srpske", ali  i boljoj prepoznatljivosti i promociji turističke ponude, Grada Banja Luka i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana