Крајишки приглавци и преслице Бранкице Станковић из Бањалуке обилазе свијет

ГС
Foto: БЛ Уживо

БАЊАЛУКА - Приглавке, преслице, ношње су дио колекције сувенира који представљају културу и насљеђе ове регије и који представљају изузетан поклон сувенир из Републике Српске. БАЊАЛУКА - Дух прошлих времена села из околине Бањалуке оживљени су кроз својеврсне сувенире из колекције "Ваш дио Српске".

Идејни творац овог бренда  је Бранкица Станковић, која је почела из хобија да производи ове сувенире који представљају Републику Српску, преноси портал БЛ Уживо.

Сувенири "Ваш дио Српске" сада су саставни дио сајмова и манифестација и препознатљиви по својој аутентичности, преносо.

БЛ УЖИВО: Већ неколико година, сувенири "Ваш дио Српске" препознатљив су бренд. Када и како је све почело?

СТАНКОВИЋЕВА: Идеја о производњи сувенира је почела 2017. године, али креативност усмјерена ка сувенирима много прије. Истраживање тржишта у области туризма је довело до закључка да смо у дефициту са овим производима. Туризам је широка и занимљива област, а сувенир као дио туристичког производа неистражен и,  чини се, најмање му се посвећује пажња из овог угла. Тада наступа период трагања за предметима и мотивима који би били уткани у сувенир, а који би био вјерни доказ наше културне баштине и насљеђа.Такав приступ израде новог производа на тржишту сувенира је веома брзо нашао своје мјесто и постао препознатљив. Радила сам темељно на сваком детаљу, па је процесс до коначног изласка на тржиште потрајао, али су резултати рада били видљиви врло брзо, а сувенир "Ваш дио Српске" препознатљив.

БЛ УЖИВО: Минијатуре преслица, приглавака, чутурица, ношњи, саставни су дио поклон сета ових сувенира. Вођени идејом изгледа сувенира, колико је времена било потребно до саме реализације?

СТАНКОВИЋЕВА: Темељан приступ израде сувенира је дуготрајан процес, који никада не стаје. Стално се ради на иновирању, модификовању постојећих и увођењу нових производа. Почеци су били најтежи, када је било потребно предмет или мотив уткати у сувенир. Сваки од њх треба да одговори захтјевима: да је препознатљив, да одаје слику поднебља, да представља културу и насљеђе, да је малих димензија, да је шаролик, репрезентативан, ручно рађен, а све заједно  треба да је видљиво купцу или оном ко добије сувенир на поклон. Велики изазов је био осмислити паковање, слоган, а ево потрудила сам се и да сувенири имају и заштитно лице, а након свега урадити цонцепт промоције и маркетинга. Свакако су повратне информације са тржишта и реакције на сувенире "Ваш дио Српске" најбоља оцјена овог производа.

БЛ УЖИВО: Ови сувенири су обишли цијели свијет, како кажу, од руке до руке. У које земље су отпутовали?

СТАНКОВИЋ: Сувенири су стигли на све континенте, у све земље Европе али и свијета: Словенија, Србија, Македонија, Мексико, Индонезија, Аустралија, Америка…Најчешће, особе које су купиле или добиле сувенир на поклон пошаљу фотографије истих са локације гдје се тренутно налазе, а како сувенир значи присјећање на мјесто, догађај,особу или локацију на којој су провели одређено вријеме, основна мисија сувенира је испуњена.

БЛ УЖИВО: На многим сајмовима излажете своје рукотворине. Колико су сајмови прилика да се производ боље пласира?

СТАНКОВИЋ: Сајмови, манифестације и догађаји су прилика за промоцију сувенира, али више од тога за промоцију културне баштине, историје и насљеђа Републике Српске. Користим сваку прилику за ову промоцију. Такве манифестације су и прилика за успостављање контаката, размјену искуства и успостављања потенцијалне сарадње у будућности. Конференције и сличне манифестације су одлична прилика за промоцију сувенира и свега што он представља. Све то омогућава И бољи пласман.

 

БЛ УЖИВО: Имате и подршку Града Бањалуке за оно што радите. Колико је она значајна за промоцију наше културе, традиције и обичаја?

СТАНКОВИЋ: Град Бања Лука је препознао значај очувања старих и умјетничких заната и домаће радиности, Уназад неколико година, посебно од периода пандемије ЦОВИД, Град Бања Лука субвецијама подржава рад ове групације самосталних предузетника са циљем да у условима када нису самоодрживи не дођу у ситуацију да се угасе. Ове године је, након састанка са овом групом предузетника, а на приједлог Одјељења за привреду и локални економски развој, Одсјека за привреду и предузетништво и туризам и односе са дијаспором, у оквиру манифестације "Дани Петра Коћића" одржан први сајам старих и умјетничких заната и домаће радиности, са циљем промоције и боље видљивости ових дјелатности, чији производи заслужују пажњу. Град Бања Лука нас је подржао , па је тако ове године на Мини сајму преузетништва у оквиру манифестације "Дани лудаје" која се традиционално одржава у Кикинди у другој половини септембра, промовисана наша ЗМИЈАЊКА, сувенири али и Град Бања Лука и Република Српска. У нади у успјешност наше будуће сарадње, истакла бих да је свим овим актиностима Градска управа позитивно утицала на развој сувенира, чиме ће Град Бања Лука свакако добити квалитетнији туристички производ.

БЛ УЖИВО: Однедавно су у понуди и нови сетови сувенира. О чему се ради?

СТАНКОВИЋ: У континуитету се ради на иновирању, модификовању постојећих и увођењу нових производа. Тако је на првом сајму старих и умјетничких заната тематски урађено јастуче са мотивима змијањског веза, пуњено домаћом вуном. На међународној Конференцији одржаној у Требињу крајем октобра је представљен потпуно нови сувенир, који су овом приликом гости добили на поклон. На истом је приказан аутентичан етно амбијент у којем је дјевојка у народној ношњи у покрету-везе на бијелом платну мотиве змијањског веза. У овом сувениру је уткано све битно: насљеђе, баштина, улога жене кроз вијекове, вез…

БЛ УЖИВО:  Који су новитети и какви су планови када су у питању сувенири "Ваш дио Српске"?

СТАНКОВИЋ: Новим идејама се отварају и нови пројекти, а све подстакнуто истраживањем и спознајом колико тога имамо да покажемо, када је ријеч о баштини и насљеђу. Уз сарадњу и помоћ институција, планирано је да се сљедеће године на Сајму туризма презентује нови сувенир.

Идеја је да се реализује и дугорочнији пројекат, који ће свакако донијети новитете у овој области и у понуди сувенира "Ваш дио Српске", али  и бољој препознатљивости и промоцији туристичке понуде, Града Бања Лука и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана