Klikeri i lastiš ugasili telefone FOTO

Miloš Vasiljević
Klikeri i lastiš ugasili telefone FOTO

GACKO - Univerzalna škola sporta i korektivne gimnastike “Spartakus” iz Gacka, osim redovnih treninga, svaki mjesec nastoji da mališane upozna sa nekim zaboravljenim igrama, a posljednje u nizu su “Klikerijada” i “Lastišijada” koje su oduševile djecu.

Tehnologija i brz način života potisnuli su mnoge tradicionalne vrijednosti u zapećak, ali se u “Spartakusu” trude da djeci ponude priliku i pokažu kako su odrastali njihovi roditelji.

Trener u školi i kooordinator projekta “Zdrav život postaje navika” Jelena Jovović rekla je za “Glas Srpske” kako se kroz treninge trude da stvore optimalne uslove u kojem svako dijete može da napreduje u skladu sa psihofizičkim mogućnostima.

- “Klikerijada” i “Lastišijada” jesu aktivnosti koje su održane u okviru projekta “Zdrav život postaje navika” koji se sprovodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program UN uz podršku opštine Gacko. Kroz ovu aktivnost djeci smo željeli prenijeti duh odrastanja generacija bez današnje savremene ekranizacije. Ove aktivnosti kod djece zahtijevaju mentalnu angažovanost i rast. Takođe, pospješuju motoričke sposobnosti kroz pokret, agilnost, elastičnost, spretnost. Donose dobru zabavu i pružaju djeci kreativne mogućnosti - rekla je Jovovićeva.

Uz to, trude se da vlada zdrava atmosfera u kojoj se gradi piramida pravih društvenih vrijednosti i istinske emocije. Kako kaže, njihov cilj je da djeca osjete pripadnost i jednakost. Iz tih pretpostavki planiraju aktivnosti kako bi djeci pružili mogućnost zdravog odrastanja.

- Svjesni smo da je moderno doba uništilo sve ono što je do tada važilo za normalnu i poželjnu pojavu u društvu. Otrglo je iz dečjih ruku klikere, lastiš, praćku, loptu, a uguralo im telefon u ruke i kao da je njih, a i sve nas ubijedilo da će se tako još bolje “igrati”. Igre su se pretvorile u digitalno nasilje i neodgovorno ponašanje. Sve više smo otuđeni. Djeca su često sebična, razmažena i ne znaju organizovati igru bez mobilnih, a velika odgovornost u svemu tome je i nas odraslih - rekla je Jovovićeva.

Smatra da današnje generacije nisu emocionalno otupljene, nedovoljno fizički aktivne, nesamostalne, nesposobne, već da im odrasli nisu ponudili dobre obrasce učenja i odrastanja.

- Trebamo mijenjati sebe i uticaje obrazaca ponašanja koje društvo prenosi na djecu. Izuzetno smo zadovoljni napretkom naše djece, ne samo u sportskom-fizičkom razvoju, nego i kako se odnose prema prirodi, drugarima, odraslima. Gledajući i radeći sa njima vjerujemo da ima nade za nas, naše društvo i da ima ko da nas vrati pravim vrijednostima - rekla je Jovovićeva.

Jedan od trenera u “Spartakusu” Milan Gutović naglasio je za “Glas Srpske” da su mališani pozitivno reagovali i već sada u slobodno vrijeme umjesto telefona, barem djelimično biraju neke od zaboravljenih društvenih igara.

- Zadovoljna su i djeca i roditelji, jer smo otrgli od zaborava ove igre i ponudili im opciju da uživaju u igri, a da su pri­ tom aktivni i da razvijaju maštu. Na dobrom smo putu da djeca shvate da je iskonska igra bez telefona i sa drugarima, po mogućnosti u prirodi - rekao je Gutović.

Priroda

Prema riječima Milana Gutovića, nedavno su organizovali i manifestaciju “Dan bez telefona”, a plan im je da to ponove i na proljeće.

- Bili smo na planini i pričali o planinarenju gdje su uživala sva čula. U zagrljaju Lebršnika, Kuka, kod planinarskog doma “Volujak” prisjetili smo se kako sadržajan dan može biti bez mobilnih telefona, a tako ćemo raditi i u budućnosti - rekao je Gutović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana