Кликери и ластиш угасили телефоне ФОТО

Милош Васиљевић
Кликери и ластиш угасили телефоне ФОТО

ГАЦКО - Универзална школа спорта и корективне гимнастике “Спартакус” из Гацка, осим редовних тренинга, сваки мјесец настоји да малишане упозна са неким заборављеним играма, а посљедње у низу су “Кликеријада” и “Ластишијада” које су одушевиле дјецу.

Технологија и брз начин живота потиснули су многе традиционалне вриједности у запећак, али се у “Спартакусу” труде да дјеци понуде прилику и покажу како су одрастали њихови родитељи.

Тренер у школи и кооординатор пројекта “Здрав живот постаје навика” Јелена Јововић рекла је за “Глас Српске” како се кроз тренинге труде да створе оптималне услове у којем свако дијете може да напредује у складу са психофизичким могућностима.

- “Кликеријада” и “Ластишијада” јесу активности које су одржане у оквиру пројекта “Здрав живот постаје навика” који се спроводи у оквиру Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану који финансира Европска унија, а имплементира Развојни програм УН уз подршку општине Гацко. Кроз ову активност дјеци смо жељели пренијети дух одрастања генерација без данашње савремене екранизације. Ове активности код дјеце захтијевају менталну ангажованост и раст. Такође, поспјешују моторичке способности кроз покрет, агилност, еластичност, спретност. Доносе добру забаву и пружају дјеци креативне могућности - рекла је Јововићева.

Уз то, труде се да влада здрава атмосфера у којој се гради пирамида правих друштвених вриједности и истинске емоције. Како каже, њихов циљ је да дјеца осјете припадност и једнакост. Из тих претпоставки планирају активности како би дјеци пружили могућност здравог одрастања.

- Свјесни смо да је модерно доба уништило све оно што је до тада важило за нормалну и пожељну појаву у друштву. Отргло је из дечјих руку кликере, ластиш, праћку, лопту, а угурало им телефон у руке и као да је њих, а и све нас убиједило да ће се тако још боље “играти”. Игре су се претвориле у дигитално насиље и неодговорно понашање. Све више смо отуђени. Дјеца су често себична, размажена и не знају организовати игру без мобилних, а велика одговорност у свему томе је и нас одраслих - рекла је Јововићева.

Сматра да данашње генерације нису емоционално отупљене, недовољно физички активне, несамосталне, неспособне, већ да им одрасли нису понудили добре обрасце учења и одрастања.

- Требамо мијењати себе и утицаје образаца понашања које друштво преноси на дјецу. Изузетно смо задовољни напретком наше дјеце, не само у спортском-физичком развоју, него и како се односе према природи, другарима, одраслима. Гледајући и радећи са њима вјерујемо да има наде за нас, наше друштво и да има ко да нас врати правим вриједностима - рекла је Јововићева.

Један од тренера у “Спартакусу” Милан Гутовић нагласио је за “Глас Српске” да су малишани позитивно реаговали и већ сада у слободно вријеме умјесто телефона, барем дјелимично бирају неке од заборављених друштвених игара.

- Задовољна су и дјеца и родитељи, јер смо отргли од заборава ове игре и понудили им опцију да уживају у игри, а да су при­ том активни и да развијају машту. На добром смо путу да дјеца схвате да је исконска игра без телефона и са другарима, по могућности у природи - рекао је Гутовић.

Природа

Према ријечима Милана Гутовића, недавно су организовали и манифестацију “Дан без телефона”, а план им је да то понове и на прољеће.

- Били смо на планини и причали о планинарењу гдје су уживала сва чула. У загрљају Лебршника, Кука, код планинарског дома “Волујак” присјетили смо се како садржајан дан може бити без мобилних телефона, а тако ћемо радити и у будућности - рекао је Гутовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана