Gačanka Sandra Divljan ruši prepreke na putu do ostvarenja snova

Miloš Vasiljević
Gačanka Sandra Divljan ruši prepreke na putu do ostvarenja snova

BANjALUKA - Gačanki Sandri Divljan, koja sa slikarskom četkicom druguje još od malih nogu, prepreke sa kojima se suočila još kao beba, kada je izgubila sluh, nisu bile kočnica da budna sanja svoje snove. Student je četvrte godine novosadske Akademije umjetnosti, a već je imala i samostalnu izložbu.

Svoju inspiraciju pronašla je u slikarstvu, učestvovala je na mnogim zajedničkim izložbama, a najviše je inspirišu motivi i pejzaži rodnog kraja. Po prirodi optimista i pobjednik, Sandra za “Glas” priča kako je tekao njen put i sa čim se sve suočila još kao beba.

- Pola godine poslije rođenja nakon vakcine trajno gubim sluh. Moja borba počinje još tada. Morala sam da idem na rehabilitacije kako bih naučila da pričam. Iza mene su mnoge posjete Beogradu i stručnjacima kako bih uspjela da naučim riječi. Nije uvijek bilo lako, ali uz veliku ljubav i podršku mogu reći da sam uspjela - kaže mlada slikarka.

U Gacku je provela djetinjstvo, gdje je završila osnovnu i srednju mašinsku školu. Pored toga, još 2008. godine počela je da pohađa kurs slikanja “Cambridge”, čiji je akter bila 11 godina.

Zbog svoje želje i zahvaljujući podršci svoje porodice školovanje nastavlja u Novom Sadu.

- Počela sam da crtam još sa osam godina i tu nailazim na svoju prvu ljubav. A ljubav je sveta riječ koja oplemenjuje ljude i daje im snage za život - kazala je Divljanova.

Upravo zahvaljujući ljubavi i posvećenosti onome što radi, ali i podršci roditelja i porodice na putu je da ostvari svoje snove.

- Dočekala sam i svoju prvu samostalnu izložbu, i to u Novom Sadu, što za mene predstavlja veliki korak i uspjeh. Na većini mojih slika mogu da se vide pejzaži i portreti. Veliku inspiraciju pronalazim i u svojoj prelijepoj zemlji Hercegovini - rekla je Divljanova naglasivši da u budućnosti sanja veliku izložbu slika u Gacku.

Ova dvadesetčetvorogodišnjakinja ponosna je na samostalnu izložbu, koja je pokazatelj da je put kojim ide ispravan.

- Izložba je nosila naziv “Umetnost pre svega”. Veliki broj mojih prijatelja i porodice je bio na otvaranju. Taj događaj u meni je probudio emocije, bile su tu i suze radosnice - rekla je Divljanova.

Veliku zahvalnost duguje i profesoru Aleksandru Matiću koji joj je pomogao u ostvarenju ovog velikog koraka.

- Jednostavno, te večeri mi je srce bilo puno. Posebno mi je bilo drago što su meni drage osobe bile tu, ali najveću sreću mi je pričinilo prisustvo majke koja je došla da me iznenadi - rekla je Divljanova.

Dodaje da je svjesna određenih ograničenja koja su je zadesila u životu, ali i zahvalna Bogu jer iz života treba izvući samo najbolje.

- Slikanje me mnogo opušta i u tome uživam, jednostavno, pronašla sam se u ovom vidu umjetnosti - rekla je mlada Gačanka.

Dodaje da je član Saveza gluvih u Novom Sadu.

- Tu sam stekla prijatelje i nova iskustva. Učim sa njima gestovni govor, putujem i uživam - naglasila je Divljanova.

Sport

Sandra Divljan naglašava da je uz slikanje i sport njena inspiracija.

- Još kao mala zavoljela sam sport, što je bio još jedan vid opuštanja. Obožavam da gledam, ali isto tako i da igram fudbal. Prve golove postigla sam u svom selu Kravarevo igrajući fudbal sa dječacima dok sam i učila da igram fudbal. Učestvovala sam u fudbalskim turnirima, za školski tim smo ostvarili mnoge uspjehe kada su Male olimpijske igre u pitanju - rekla je Divljanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana