Domaćinstva u Ilićanima kod Srpca konačno dobijaju vodu

Dejan Jovičić
Domaćinstva u Ilićanima kod Srpca konačno dobijaju vodu

SRBAC - Domaćinstava iz Ilićana kod Srpca, njih 60, koja se suočavaju sa nestašicom vode dobiće uskoro priključak na gradski vodovod čime će biti riješen njihov višedecenijski problem.

Ovo je izjavio direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod” iz Srpca Dražen Stojković. Naime, ovo preduzeće nedavno je završilo radove na izgradnji pet kilometara primarnog cjevovoda i deset kilometara razvodne mreže u ovom selu.

Stojković, koji je ovih dana pustio novi vodovod u upotrebu sa ministarkom finansija Zorom Vidović i načelnikom Srpca Mlađanom Dragosavljevićem, je rekao da je ovaj projekat bio prioritetan jer su mještani Ilićana često ostajali bez vode zbog velikih vrućina. 

- Riječ je o brdovitom kraju na kojem su ljeti često presušivali bunari i drugi prirodni resursi i proširenjem na ovo područje zaokružili smo izgradnju vodovodne mreže u župskom dijelu opštine. Sada ćemo se fokusirati na ljevčanski dio Srpca u kojem još nekoliko sela nema gradsku vodu - rekao je Stojković.   

On ističe da Srbac ima tri izvorišta, u Kobašu koji pokriva ovu mjesnu zajednicu, zatim Vrijeska koji pokriva uglavnom brdska naselja i izvorište Prijebljezi koje snabdijeva vodom naselje Srbac i nekoliko ljevčanskih sela.

- Važno je naglasiti da imamo dovoljne kapacitete i naša izvorišta nikad ne presušuju - naglasio je Stojković.

Vrijednost izgradnje vodovoda u Ilićanima iznosila je 360.000 KM, a sredstva su obezbijedili Vlada Republike Srpske i mještani.

- Bez mještana koji su pokrenuli inicijativu kod opštine Srbac i Vlade RS ne bismo ni započeli ovu investiciju i nastojaćemo na ovakav način raditi i u drugim dijelovima Srpske i podržavati kandidovane projekte kako bi ljudi imali bolji i kvalitetniji život - rekla je Vidovićeva.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragiša Knežević rekao je da će širenje vodovodne mreže u Ilićanima mnogo značiti mještanima koji su godinama čekali da dobiju pitku vodu iz gradskog vodovoda.

- Imali smo dosta problema zbog brdovitog kraja i nismo imali dovoljno vode. Sa konkretnijom inicijativom smo počeli prošle godine i morali smo sačekati da se završi izgradnja vodovoda u nekim srbačkim selima, ali smo na veliku radost konačno i mi došli na red - rekao je Knežević.

Mještanin Sreten Mičić je rekao da je presrećan što je voda stigla i do njihovog sela i dodao da su se sva četiri njegova sina prijavila za priključenje na mrežu.

- Nadam se samo da će nekad biti prilike da se asfaltira i još neki od makadamskih puteva kroz naše selo i da staru školu pokušamo opremiti, što će uticati na ostanak mladih i njihovo zasnivanje porodica, jer nas je u selu sve manje - rekao je Mičić.

Škola

Srbački “Vodovod” prošle godine je okončao i izgradnju glavnog voda i dovođenje pitke vode u Razboj Ljevčanski u dužini od 1.250 metara čime je omogućena pitka voda za najmanje 32 domaćinstva. Na gradski vodovod je priključena i područna škola sa 45 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana