Домаћинства у Илићанима код Српца коначно добијају воду

Дејан Јовичић
Домаћинства у Илићанима код Српца коначно добијају воду

СРБАЦ - Домаћинстава из Илићана код Српца, њих 60, која се суочавају са несташицом воде добиће ускоро прикључак на градски водовод чиме ће бити ријешен њихов вишедеценијски проблем.

Ово је изјавио директор Комуналног предузећа “Водовод” из Српца Дражен Стојковић. Наиме, ово предузеће недавно је завршило радове на изградњи пет километара примарног цјевовода и десет километара разводне мреже у овом селу.

Стојковић, који је ових дана пустио нови водовод у употребу са министарком финансија Зором Видовић и начелником Српца Млађаном Драгосављевићем, је рекао да је овај пројекат био приоритетан јер су мјештани Илићана често остајали без воде због великих врућина. 

- Ријеч је о брдовитом крају на којем су љети често пресушивали бунари и други природни ресурси и проширењем на ово подручје заокружили смо изградњу водоводне мреже у жупском дијелу општине. Сада ћемо се фокусирати на љевчански дио Српца у којем још неколико села нема градску воду - рекао је Стојковић.   

Он истиче да Србац има три изворишта, у Кобашу који покрива ову мјесну заједницу, затим Вријеска који покрива углавном брдска насеља и извориште Пријебљези које снабдијева водом насеље Србац и неколико љевчанских села.

- Важно је нагласити да имамо довољне капацитете и наша изворишта никад не пресушују - нагласио је Стојковић.

Вриједност изградње водовода у Илићанима износила је 360.000 КМ, а средства су обезбиједили Влада Републике Српске и мјештани.

- Без мјештана који су покренули иницијативу код општине Србац и Владе РС не бисмо ни започели ову инвестицију и настојаћемо на овакав начин радити и у другим дијеловима Српске и подржавати кандидоване пројекте како би људи имали бољи и квалитетнији живот - рекла је Видовићева.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Драгиша Кнежевић рекао је да ће ширење водоводне мреже у Илићанима много значити мјештанима који су годинама чекали да добију питку воду из градског водовода.

- Имали смо доста проблема због брдовитог краја и нисмо имали довољно воде. Са конкретнијом иницијативом смо почели прошле године и морали смо сачекати да се заврши изградња водовода у неким србачким селима, али смо на велику радост коначно и ми дошли на ред - рекао је Кнежевић.

Мјештанин Сретен Мичић је рекао да је пресрећан што је вода стигла и до њиховог села и додао да су се сва четири његова сина пријавила за прикључење на мрежу.

- Надам се само да ће некад бити прилике да се асфалтира и још неки од макадамских путева кроз наше село и да стару школу покушамо опремити, што ће утицати на останак младих и њихово заснивање породица, јер нас је у селу све мање - рекао је Мичић.

Школа

Србачки “Водовод” прошле године је окончао и изградњу главног вода и довођење питке воде у Разбој Љевчански у дужини од 1.250 метара чиме је омогућена питка вода за најмање 32 домаћинства. На градски водовод је прикључена и подручна школа са 45 ученика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана