Dogovorena saradnja ETF-a iz Istočnog Sarajeva sa tri univerziteta u Japanu

M. L.
Dogovorena saradnja ETF-a iz Istočnog Sarajeva sa tri univerziteta u Japanu

TOKIO - Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović i prodekan za nastavu Srđan Lale boravili su u višednevnoj posjeti Japanu, gdje je dogovorena saradnja sa tri prestižna nacionalna japanska univerziteta.

Predstavnici ETF-a su od 30. januara do 4. februara boravili u Japanu te su u pratnji ambasadora BiH u toj zemlji Siniše Berjana posjetili tri japanska univerziteta u višemilionskim prefekturama Gunma, Nagano i Vakajama, kao i svjetski poznatu multinacionalnu korporaciju “Fujitsu” koja se bavi proizvodnjom informaciono-telekomiunikacione opreme i uslugama iz te oblasti.

Sve posjete su organizovane posredstvom Ambasade BiH u Japanu.

Prilikom posjete univerzitetima predstavnike ETF-a i ambasadora su dočekali rektori, prorektori i dekani sa saradnicima pomenutih univerziteta.

- Dogovoreni su i usaglašeni tekstovi sporazuma o saradnji, čije se konačno potpisivanje očekuje do kraja februara, nakon sprovođenja administrativnih procedura sa obje strane. Sporazumi o saradnji će obuhvatiti četiri fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i to Elektrotehnički, Mašinski, Tehnološki i Poljoprivredni. Sporazumi će uključivati različite oblike saradnje sa fakultetima tri japanska univerziteta, između ostalog, razmjenu studenata i akademskog osoblja, zajedničke naučnoistraživačke projektne aplikacije, organizaciju konferencija i drugo - istakao je Berjan za “Glas Srpske”.

Sporazumi će biti potpisani na period od pet godina, a prethodno su već potpisani međuuniverzitetski sporazumi.

- Sa menadžmentom “Fujitsu” korporacije, osnovane davne 1935. godine, koja spada u vodeće svjetske korporacije u oblasti IT tehnologija, razgovarano je, između ostalog, i o obavljanju stručne prakse za studente Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i organizovanju studijskih posjeta. Delegacija iz Istočnog Sarajeva je imala priliku da se upozna sa radom korporacije, inovativnim proizvodima i uslugama, istorijatom i poslovanjem korporacije - kazao je Berjan, dodavši da ta korporacija sa sjedištem u Tokiju ima više od 130.00 zaposlenih i posluje u 180 zemalja svijeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana