Договорена сарадња ЕТФ-а из Источног Сарајева са три универзитета у Јапану

М. Л.
Договорена сарадња ЕТФ-а из Источног Сарајева са три универзитета у Јапану

ТОКИО - Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић и продекан за наставу Срђан Лале боравили су у вишедневној посјети Јапану, гдје је договорена сарадња са три престижна национална јапанска универзитета.

Представници ЕТФ-а су од 30. јануара до 4. фебруара боравили у Јапану те су у пратњи амбасадора БиХ у тој земљи Синише Берјана посјетили три јапанска универзитета у вишемилионским префектурама Гунма, Нагано и Вакајама, као и свјетски познату мултинационалну корпорацију “Фујитсу” која се бави производњом информационо-телекомиуникационе опреме и услугама из те области.

Све посјете су организоване посредством Амбасаде БиХ у Јапану.

Приликом посјете универзитетима представнике ЕТФ-а и амбасадора су дочекали ректори, проректори и декани са сарадницима поменутих универзитета.

- Договорени су и усаглашени текстови споразума о сарадњи, чије се коначно потписивање очекује до краја фебруара, након спровођења административних процедура са обје стране. Споразуми о сарадњи ће обухватити четири факултета Универзитета у Источном Сарајеву и то Електротехнички, Машински, Технолошки и Пољопривредни. Споразуми ће укључивати различите облике сарадње са факултетима три јапанска универзитета, између осталог, размјену студената и академског особља, заједничке научноистраживачке пројектне апликације, организацију конференција и друго - истакао је Берјан за “Глас Српске”.

Споразуми ће бити потписани на период од пет година, а претходно су већ потписани међууниверзитетски споразуми.

- Са менаџментом “Фујитсу” корпорације, основане давне 1935. године, која спада у водеће свјетске корпорације у области ИТ технологија, разговарано је, између осталог, и о обављању стручне праксе за студенте Универзитета у Источном Сарајеву, као и организовању студијских посјета. Делегација из Источног Сарајева је имала прилику да се упозна са радом корпорације, иновативним производима и услугама, историјатом и пословањем корпорације - казао је Берјан, додавши да та корпорација са сједиштем у Токију има више од 130.00 запослених и послује у 180 земаља свијета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана