Đaci u Derventi u bijelom mantilu nakon četiri decenije

Anita Janković Rečević
Đaci u Derventi u bijelom mantilu nakon četiri decenije

BANjALUKA - U klupe derventskog Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin” u septembru će sjesti prva generacija đaka koja će za četiri godine steći diplomu medicinskog tehničara, zanimanja koje je prijeko potrebno lokalnom zdravstvenim ustanovama, jer u tom gradu učenici 40 godina nisu imali priliku da se obrazuju za najplemenitiju struku.

Upis u srednje škole širom Srpske počinje iduće sedmice, a SŠC “Mihajlo Pupin” u narednoj školskoj godini planira da upiše 136 đaka u šest odjeljenja. Svršeni osnovci mogu birati između dva smjera gimnazije, elektro i mašinske struke, a prvi put nakon 40 godina dobijaju mogućnost da se školuju za medicinare.

Direktorica ove škole Gordana Asentić kaže za “Glas” da je u planu upisa jedno odjeljenje medicinskih tehničara sa 24 učenika.

- Nakon četiri decenije medicinska škola je ponovo u Derventi. Prema saznanjima do kojih smo došli tokom Dana otvorenih vrata i profesionalne orijentacije, kada su naši profesori đacima završnih razreda osnovnih škola prezentovali zanimanja, čini nam se da će zainteresovanost za medicinsku struku biti velika i da ćemo moći upisati planirano odjeljenje - istakla je Asentićeva.

Ona je dodala da su uvođenju novog zanimanja i povratku medicinske škole u Derventi prethodile duge pripreme.

- Imali smo više razgovora u Gradskoj upravi, sa predstavnicima Doma zdravlja, a istraživali smo i potrebe lokalnog tržišta. Kada smo dobili zeleno svjetlo gradskih čelnika, školski odbor je predložio resornom ministarstvu novu upisnu politiku, nakon čega smo dobili odobrenje. U Derventi posluje više zdravstvenih ustanova, pored Doma zdravlja tu su privatne ambulante i laboratorije, kao i dva doma za starija lica, kojima takođe trebaju medicinski radnici. To stvara mnoge mogućnosti zaposlenja budućima učenicima - dodala je Asentićeva.

Kada upis bude završen, Asentićeva kaže da će biti raspisan konkurs za profesore koji će đacima predavati stručne predmete.

- Prve dvije godine praktična nastava će biti izvođena u kabinetu zdravstvene njege u školi. Trenutno smo u fazi opremanja kabineta uz pomoć Gradske uprave. Oprema koja se koristi u svrhu obuke je skupa i rijetka. U trećem i četvrtom razredu đaci će praksu obavljati u Domu zdravlja, kao i na odjeljenjima bolnice u Doboju - kazala je Asentićeva.

Jedan od ljudi koji je zagovarao povratak medicinske struke u ovu školu je doskorašnji direktor lokalnog Doma zdravlja Mirko Šaran, koji je penzionisan prije dva mjeseca.

- Potencirao sam tu priču, trudio se da ideja ugleda svjetlost dana, jer je Derventa realno na rubu nedostatka medicinskog kadra. Ovo je pokušaj da se na kvalitetan način iškoluju mladi ljudi, da im se da nada i putokaz za buduće zaposlenje. U Domu zdravlja u naredne tri godine minimalno 25 medicinskih tehničara ispunjava uslove za penzionisanje. Bukvalno pola kolektiva čine radnici koji su na izmaku karijera. Obrazovanje medicinske struke bilo je prijeko potrebno Derventi - kazao je Šaran.

Svjetski stručnjaci

Gordana Asentić kaže da je čuvena naučnica i profesorica Radenka Marić, koja je na čelu američkog univerziteta “Jukon” srednju medicinsku školu završila upravo u Derventi prije četrdesetak godina. 

- Ona je naša Dervenćanka sa svjetskom karijerom. Ovdje se školovala za zdravstvenu struku, a diplomirala je na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Doktorirala je u Japanu, živjela i radila u Kanadi, a sada je u SAD. Njen brat radi u našoj školi kao pravnik - rekla je Asentićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana