Ђаци у Дервенти у бијелом мантилу након четири деценије

Анита Јанковић Речевић
Ђаци у Дервенти у бијелом мантилу након четири деценије

БАЊАЛУКА - У клупе дервентског Средњошколског центра “Михајло Пупин” у септембру ће сјести прва генерација ђака која ће за четири године стећи диплому медицинског техничара, занимања које је пријеко потребно локалном здравственим установама, јер у том граду ученици 40 година нису имали прилику да се образују за најплеменитију струку.

Упис у средње школе широм Српске почиње идуће седмице, а СШЦ “Михајло Пупин” у наредној школској години планира да упише 136 ђака у шест одјељења. Свршени основци могу бирати између два смјера гимназије, електро и машинске струке, а први пут након 40 година добијају могућност да се школују за медицинаре.

Директорица ове школе Гордана Асентић каже за “Глас” да је у плану уписа једно одјељење медицинских техничара са 24 ученика.

- Након четири деценије медицинска школа је поново у Дервенти. Према сазнањима до којих смо дошли током Дана отворених врата и професионалне оријентације, када су наши професори ђацима завршних разреда основних школа презентовали занимања, чини нам се да ће заинтересованост за медицинску струку бити велика и да ћемо моћи уписати планирано одјељење - истакла је Асентићева.

Она је додала да су увођењу новог занимања и повратку медицинске школе у Дервенти претходиле дуге припреме.

- Имали смо више разговора у Градској управи, са представницима Дома здравља, а истраживали смо и потребе локалног тржишта. Када смо добили зелено свјетло градских челника, школски одбор је предложио ресорном министарству нову уписну политику, након чега смо добили одобрење. У Дервенти послује више здравствених установа, поред Дома здравља ту су приватне амбуланте и лабораторије, као и два дома за старија лица, којима такође требају медицински радници. То ствара многе могућности запослења будућима ученицима - додала је Асентићева.

Када упис буде завршен, Асентићева каже да ће бити расписан конкурс за професоре који ће ђацима предавати стручне предмете.

- Прве двије године практична настава ће бити извођена у кабинету здравствене његе у школи. Тренутно смо у фази опремања кабинета уз помоћ Градске управе. Опрема која се користи у сврху обуке је скупа и ријетка. У трећем и четвртом разреду ђаци ће праксу обављати у Дому здравља, као и на одјељењима болнице у Добоју - казала је Асентићева.

Један од људи који је заговарао повратак медицинске струке у ову школу је доскорашњи директор локалног Дома здравља Мирко Шаран, који је пензионисан прије два мјесеца.

- Потенцирао сам ту причу, трудио се да идеја угледа свјетлост дана, јер је Дервента реално на рубу недостатка медицинског кадра. Ово је покушај да се на квалитетан начин ишколују млади људи, да им се да нада и путоказ за будуће запослење. У Дому здравља у наредне три године минимално 25 медицинских техничара испуњава услове за пензионисање. Буквално пола колектива чине радници који су на измаку каријера. Образовање медицинске струке било је пријеко потребно Дервенти - казао је Шаран.

Свјетски стручњаци

Гордана Асентић каже да је чувена научница и професорица Раденка Марић, која је на челу америчког универзитета “Јукон” средњу медицинску школу завршила управо у Дервенти прије четрдесетак година. 

- Она је наша Дервенћанка са свјетском каријером. Овдје се школовала за здравствену струку, а дипломирала је на Технолошком факултету Универзитета у Београду. Докторирала је у Јапану, живјела и радила у Канади, а сада је у САД. Њен брат ради у нашој школи као правник - рекла је Асентићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана