Distributivni centar spas za srbačke povrtare

Dejan Jovičić
Distributivni centar spas za srbačke povrtare

SRBAC - Srbački povrtari svake godine bace na stotine tona povrća zbog nemogućnosti prodaje i plasmana na tržište, a izgradnjom distributivnog centra sa hladnjačama mogli bi skladištiti svoje proizvode na duži period.

Poljoprivrednik Radojica Vidović iz Kukulja, koji je jedan od inicijatora osnivanja Udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Srbac, kaže da zagovara ideju okupljanja poljoprivrednika iz bogate ljevčanske ravnice kako bi zajednički nastupali prema potencijalnim kupcima i distributerima, a sve s ciljem da dobiju kvalitetan proizvod koji će biti konkurentan na tržištu.

- Glavni uslov za to je da izgradimo skladišni prostor kako ne bismo dolazili u situaciju da nam propada ono što smo teškom mukom uzgajali. Prije par godina sam bacio 200 tona luka i krompira jer nisam imao kome da ih prodam. Pribojavam se istog scenarija ove godine jer su otkupne cijene katastrofalne, na šta je sigurno uticala pandemija jer je turizam stao, nema svadbi i drugih dešavanja, a samim tim i potrošnje naših proizvoda - rekao je Vidović koji na svom imanju godišnje proizvede oko 300 tona povrća, a prodaje ga banjalučkoj “Vitaminki” i većim tržnim centrima.

Sa sličnim problemima se suočava i poljoprivrednik Đurica Antonić iz Razboja Ljevčanskog koji nema ugovorenu proizvodnju, a svake godine proizvede između 300 i 400 tona povrća.

- To je za mene veliki rizik pa se znalo desiti da bacim i do 150 tona luka zato što ga ne mogu plasirati na tržište. Kada bi postojao distributivni centar, mogao bih uskladištiti luk, papriku i druge poljoprivredne kulture koje mogu duže da stoje umjesto da propadaju ili da ih prodajem u bescjenje - rekao je Antonić koji je nedavno završio Poljoprivredni fakultet u Banjaluci i stekao zvanje inženjera poljoprivrede za ratarstvo i povrtarstvo. 

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić rekao je da lokalna uprava već godinu dana vodi pregovore sa ljevčanskim poljoprivrednicima o izgradnji distributivnog centra koji će obuhvatiti i poljoprivredne proizvođače iz okolnih opština.

- Pronašli smo zemljište u Kukuljama pogodno za izgradnju ovog objekta koje je u vlasništvu jednog poljoprivrednog proizvođača. Postigli smo dogovor da nam ustupi zemljište u zajam, a za uzvrat ćemo mu obezbijediti jednu drugu lokaciju u poljoprivredne svrhe. Objekat bi trebalo da bude dovoljno velik i funkcionalan da može preuzeti i proizvode poljoprivrednika iz Laktaša i Gradiške - rekao je Miholjčić.

 Podrška ministarstva

Prilikom nedavne posjete opštini Srbac ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić najavio je podršku u formiranju distributivnog centra.

- Kukulje i okolna sela prepoznatljivi su po proizvodnji povrća, ali nedostaje centar u kojem bi sabirali te proizvode i adekvatno ih upakovali i označili kako bi imali dobar prolaz na tržištu. Ovdje postoji perspektiva za tako nešto jer ima dosta mladih proizvođača koji uvode nove tehnologije za postojeće poljoprivredne kulture - rekao je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana