Дистрибутивни центар спас за србачке повртаре

Дејан Јовичић
Дистрибутивни центар спас за србачке повртаре

СРБАЦ - Србачки повртари сваке године баце на стотине тона поврћа због немогућности продаје и пласмана на тржиште, а изградњом дистрибутивног центра са хладњачама могли би складиштити своје производе на дужи период.

Пољопривредник Радојица Видовић из Кукуља, који је један од иницијатора оснивања Удружења пољопривредних произвођача општине Србац, каже да заговара идеју окупљања пољопривредника из богате љевчанске равнице како би заједнички наступали према потенцијалним купцима и дистрибутерима, а све с циљем да добију квалитетан производ који ће бити конкурентан на тржишту.

- Главни услов за то је да изградимо складишни простор како не бисмо долазили у ситуацију да нам пропада оно што смо тешком муком узгајали. Прије пар година сам бацио 200 тона лука и кромпира јер нисам имао коме да их продам. Прибојавам се истог сценарија ове године јер су откупне цијене катастрофалне, на шта је сигурно утицала пандемија јер је туризам стао, нема свадби и других дешавања, а самим тим и потрошње наших производа - рекао је Видовић који на свом имању годишње произведе око 300 тона поврћа, а продаје га бањалучкој “Витаминки” и већим тржним центрима.

Са сличним проблемима се суочава и пољопривредник Ђурица Антонић из Разбоја Љевчанског који нема уговорену производњу, а сваке године произведе између 300 и 400 тона поврћа.

- То је за мене велики ризик па се знало десити да бацим и до 150 тона лука зато што га не могу пласирати на тржиште. Када би постојао дистрибутивни центар, могао бих ускладиштити лук, паприку и друге пољопривредне културе које могу дуже да стоје умјесто да пропадају или да их продајем у бесцјење - рекао је Антонић који је недавно завршио Пољопривредни факултет у Бањалуци и стекао звање инжењера пољопривреде за ратарство и повртарство. 

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић рекао је да локална управа већ годину дана води преговоре са љевчанским пољопривредницима о изградњи дистрибутивног центра који ће обухватити и пољопривредне произвођаче из околних општина.

- Пронашли смо земљиште у Кукуљама погодно за изградњу овог објекта које је у власништву једног пољопривредног произвођача. Постигли смо договор да нам уступи земљиште у зајам, а за узврат ћемо му обезбиједити једну другу локацију у пољопривредне сврхе. Објекат би требало да буде довољно велик и функционалан да може преузети и производе пољопривредника из Лакташа и Градишке - рекао је Михољчић.

 Подршка министарства

Приликом недавне посјете општини Србац министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић најавио је подршку у формирању дистрибутивног центра.

- Кукуље и околна села препознатљиви су по производњи поврћа, али недостаје центар у којем би сабирали те производе и адекватно их упаковали и означили како би имали добар пролаз на тржишту. Овдје постоји перспектива за тако нешто јер има доста младих произвођача који уводе нове технологије за постојеће пољопривредне културе - рекао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана