Ambiciozni planovi ŠG “Sjemeć”

S. M.
Ambiciozni planovi ŠG “Sjemeć”

ROGATICA - Prema planu poslovanja Šumskog gazdinstva “Sjemeć” u Rogatici, ovogodišnja ukupna sječa drvnih sortimenata planirana je u visini od 65.549 kubnih metara, što je za 1.240 kubika više od etata iz prošle godine.

Kada su u pitanju šumsko-uzgojni radovi, tehnički direktor gazdinstva Milomir Ećimović kaže da je plan da se kroz prostu i proširenu reprodukciju pošume 42 hektara goleti sa više od 92.000 sadnica različitih vrsta drveća.

Mjereći finansijsku vrijednost drvne mase, u kojoj najviše učestvuju trupci četinara i lišćara, ogrev i nešto celuloznog drveta, ona iznosi oko sedam miliona maraka i to je više od 90 odsto ukupnog prihoda gazdinstva. Najvećim dijelom prihoda podmiruju se lična primanja 203 radnika, a onda i svi ostali troškovi, među kojima su i investicije, za koje je planirano da se utroši više od dva miliona maraka.

- Uz biološke investicije za koje je planirano da se utroši 407.000 maraka, tu je i izgradnja 2,5 kilometara novih šumskih kamionskih puteva, a u planu je i rekonstrukcija 3,5 kilometara postojećih puteva - kaže Ećimović.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana