Амбициозни планови ШГ “Сјемећ”

С. М.
Амбициозни планови ШГ “Сјемећ”

РОГАТИЦА - Према плану пословања Шумског газдинства “Сјемећ” у Рогатици, овогодишња укупна сјеча дрвних сортимената планирана је у висини од 65.549 кубних метара, што је за 1.240 кубика више од етата из прошле године.

Када су у питању шумско-узгојни радови, технички директор газдинства Миломир Ећимовић каже да је план да се кроз просту и проширену репродукцију пошуме 42 хектара голети са више од 92.000 садница различитих врста дрвећа.

Мјерећи финансијску вриједност дрвне масе, у којој највише учествују трупци четинара и лишћара, огрев и нешто целулозног дрвета, она износи око седам милиона марака и то је више од 90 одсто укупног прихода газдинства. Највећим дијелом прихода подмирују се лична примања 203 радника, а онда и сви остали трошкови, међу којима су и инвестиције, за које је планирано да се утроши више од два милиона марака.

- Уз биолошке инвестиције за које је планирано да се утроши 407.000 марака, ту је и изградња 2,5 километара нових шумских камионских путева, а у плану је и реконструкција 3,5 километара постојећих путева - каже Ећимовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана