Afrička kuga digla na noge nadležne u Sokocu: Pod lupom sve farme

M. V.
Afrička kuga digla na noge nadležne u Sokocu: Pod lupom sve farme

SOKOLAC - Krizni štab za kontrolu afričke kuge svinja na području Sokoca predložio je da cijelo područje ove opštine bude proglašeno ugroženim nakon što je kod tri leša divljih svinja potvrđen virus.

Načelnik opštine Milovan Bjelica rekao je za “Glas Srpske” da su reagovali urgentno te da je juče na sastanku Kriznog štaba utvrđen plan aktivnosti koje će se odvijati pod nadzorom Veterinarske inspekcije grada Istočno Sarajevo i Veterinarske službe u Sokocu.

- Angažovali smo dodatno osoblje koje će pomoći u suzbijanju ove zaraze, a opština će izmiriti troškove radnika. Problem je jer su na još jednom lokalitetu prijavljene tri uginule divlje svinje, a da li su i one zaražene, pokazaće analiza - rekao je Bjelica.

Veterinar Mirko Stanišić rekao je da je neophodno da se stanovništvo upozna sa rizicima i opasnostima koje sa sobom nosi ovaj virus koji se lako prenosi sa životinje na životinju i od koga isključivo obolijevaju domaće i divlje svinje, te da je stopa uginuća veoma visoka.

- Budno ćemo pratiti situaciju, popisati i staviti pod nadzor sva imanja koja imaju domaće svinje, a vlasnici će dobiti uputstva kako da prepoznaju promjene i u slučaju sumnje na bolest da to blagovremeno prijave nadležnima - izjavio je Stanišić.

Novonastala situacija zabrinula je i tamošnje lovce, a predsjednik sokolačkog lovačkog udruženja “Glasinac” Strahinja Bašević rekao je za “Glas Srpske” da je afrička kuga opasnost za kompletan lovni fond.

- Iskustva iz regiona govore da na mjestima gdje se pojavi napravi pravi pomor lovnog fonda, te da se prostor dugi niz godina ne oporavi. Nadamo se da bolest neće biti u toj mjeri zastupljena -  rekao je Bašević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana