Афричка куга дигла на ноге надлежне у Сокоцу: Под лупом све фарме

М. В.
Афричка куга дигла на ноге надлежне у Сокоцу: Под лупом све фарме

СОКОЛАЦ - Кризни штаб за контролу афричке куге свиња на подручју Сокоца предложио је да цијело подручје ове општине буде проглашено угроженим након што је код три леша дивљих свиња потврђен вирус.

Начелник општине Милован Бјелица рекао је за “Глас Српске” да су реаговали ургентно те да је јуче на састанку Кризног штаба утврђен план активности које ће се одвијати под надзором Ветеринарске инспекције града Источно Сарајево и Ветеринарске службе у Сокоцу.

- Ангажовали смо додатно особље које ће помоћи у сузбијању ове заразе, а општина ће измирити трошкове радника. Проблем је јер су на још једном локалитету пријављене три угинуле дивље свиње, а да ли су и оне заражене, показаће анализа - рекао је Бјелица.

Ветеринар Мирко Станишић рекао је да је неопходно да се становништво упозна са ризицима и опасностима које са собом носи овај вирус који се лако преноси са животиње на животињу и од кога искључиво оболијевају домаће и дивље свиње, те да је стопа угинућа веома висока.

- Будно ћемо пратити ситуацију, пописати и ставити под надзор сва имања која имају домаће свиње, а власници ће добити упутства како да препознају промјене и у случају сумње на болест да то благовремено пријаве надлежнима - изјавио је Станишић.

Новонастала ситуација забринула је и тамошње ловце, а предсједник соколачког ловачког удружења “Гласинац” Страхиња Башевић рекао је за “Глас Српске” да је афричка куга опасност за комплетан ловни фонд.

- Искуства из региона говоре да на мјестима гдје се појави направи прави помор ловног фонда, те да се простор дуги низ година не опорави. Надамо се да болест неће бити у тој мјери заступљена -  рекао је Башевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана