Ubijeni vojnici nemaju grobove

Sandra Kljajić
Ubijeni vojnici nemaju grobove

Tuzla - Na Brčanskoj malti u Tuzli, uz miris tamjana, plamen svijeća i jauk porodica, juče je odat pomen ubijenim pripadnicima bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) koji su stradali prilikom dogovorenog povlačenja iz Tuzle 15. maja 1992. godine.

Oko 200 preživjelih učesnika, porodica ubijenih, predstavnika udruženja žrtava Odbrambeno-otadžbinskog rata i članova delegacija institucija vlasti RS održali su mirnu šetnju, položili cvijeće i upalili svijeće za ubijene vojnike. Na mjestu stradanja položeno je 200 bijelih ruža.

Goran Jokić ubijen je sa 19 godina, a njegove kosti majka Mara sahranila je 2007. godine.

- Duže ga majka već nema, nego što mi je bio, ali mi ga svakog dana sve više nema, njegovih obraza u mojim rukama, nerođenih unuka. Pusta mi porodična slavlja i nejako imanje bez njega - govori Mara.

Devetnaestogodišnjak je bio i Ranko Lazić kada je ubijen, a majka Živana je tek 2012. godine pronašla djeliće spaljenih kostiju svog dječaka. Milenko Vujanović na Brčanskoj malti samo jednom godišnje, uz policijsku pratnju, prisluži svijeću ubijenom bratu Cvijetinu.

- Najteže je porodicama što ne mogu, što nemaju gdje ubijenima i spaljenima da u miru i samoći, svijeću zapale, i da tuguju. Jer tuga je uvijek iznova obilježavati zločine za koje niko još nije kažnjen - kaže Milenko.

Preživjeli učesnik “tuzlanske kolone” Radojica Ilić, koji je poslije ranjavanja ostao teški invalid, rekao je da vjeruje da će pravda sigurno doći i da se na tome mora istrajati.

Skupu su prisustvovali ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Petar Đokić, brojni narodni poslanici i predstavnici Srba u institucijama BiH.

- Zločin u “tuzlanskoj koloni” pojačao je spiralu sukoba i rasplamsao rat na prostorima bivše BiH - rekao je Đokić.

Obilježavanje stradanja u “tuzlanskoj koloni” nastavljeno je služenjem parastosa na Gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

Za zločin, u kojem su poginula najmanje 54 vojnika, a 44 ranjena, ni poslije 21 godinu još niko nije procesuiran.

Bez incidenata

Skup u Tuzli, koji su obezbjeđivale jake policijske snage Tuzlanskog kantona, prošao je mirno, bez provokacija i incidenata.

 


 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana