Studenti dižu pobunu zbog loše hrane i higijene

Dragana Keleč
Studenti dižu pobunu zbog loše hrane i higijene

Pale - Predstavnici Unije studenata RS zatražili su juče smjenu direktora paljanskog Studentskog centra Dragana Bjelajca, kao i otvaranje novih studentskih domova u Palama i Foči do 20. marta, jer će u suprotnom organizovati proteste.

Iz Unije studenata poručuju da smjenu Bjelajca zahtijevaju zbog katastrofalnog stanja u studentskim domovima na Palama i Foči, i to posebno, kada su u pitanju loši higijenski uslovi i ishrana studenata.

- Angažovali smo komisiju za studentski standard koja je posjetila ove domove i utvrdila katastrofalno stanje. Jedno kupatilo dijeli 130 studenata, tople vode gotovo nikada nema, a problem predstavlja i veoma loša hrana, kao i male porcije - rekao je predsjednik Unije studenata RS Milan Milišić.

Prostorije u domu su zagušljive i pune vlage, a apsurd je, kako tvrdi Milišić, i to što je Bjelajac javno optužio studenta Milana Vučurevića da je "donio šugu u dom", istakavši da je takvo ponašanje nedolično.

I predsjednik Studentskog saveza Medicinskog fakulteta u Foči Rajko Pavlović kaže da studenti više ne mogu trpjeti loše stanje u studentskim domovima u Foči i Palama.

- Podržavamo zahtjev Unije studenata za smjenu Bjelajca i dajemo rok da novi domovi budu otvoreni do 20. marta - rekao je Pavlović i dodao da će u suprotnom biti primorani da 20. marta organizuju masovne proteste u Foči i na Palama.

On je upitao i ministra prosvjete Danu Maleševića da li podržava "bahato ponašanje" Bjelajca koji, kako je rekao, nije bio u domovima u Foči dvije godine i ne zna da 110 djevojaka koriste sedam mokrih čvorova, pet tuš-kabina i jednu veš-mašinu.

- Neprihvatljivo je da u 21. vijeku ovako živimo u studentskim domovima - rekao je Pavlović.

Sa druge strane, Dragan Bjelajac odbacuje sve optužbe studenata, navodeći ih neozbiljnim.

- Ništa od toga nije tačno! Mnogi od njih, a posebno ovaj novi predsjednik Unije, nikada nisu ni kročili u studentski dom, a pričaju o lošim uslovima. Nikada nisu ni razgovarali o stvarnom stanju u domu, tako da je u pitanju davanje paušalnih ocjena - kaže je Bjelajac.

Prema njegovim riječima, sve zajedničke prostorije u domu na vrijeme čiste zaposleni doma, dok su za higijenu u studentskim sobama zaduženi sami studenti, kao i svuda u svijetu.

- Nikakvih problema u domu nema ni kada je u pitanju ishrana. Jedini problem je nastao sada pred useljenje u nove domove, jer pokušavaju ubijediti javnost da Studentski centar opstruiše njihovo useljenje - istakao je Bjelajac, dodavši da mu nije jasno zbog čega to čine, jer ti domovi i nisu u njihovoj nadležnosti, već Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kako saznajemo ministar prosvjete će iduće sedmice održati sastanak sa predstavnicima Unije studenata RS, na kojem će biti razmatrana sva ova pitanja.

Univerzitet

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić kaže da je Studentski centar Pale u nadležnosti resornog ministarstva, i da oni jedino ocjenjuju rad njegovog rukovodstva.

Kada je u pitanju otvaranje novih studentskih domova u Palama i Foči, Grujić kaže, da što se Univerziteta tiče, već sutra mogu biti otvoreni, ali da i tu Ministarstvo mora prenijeti određene nadležnosti, kako bi domovi mogli biti pušteni u rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana