Radio-amateri, veze koje nikad ne pucaju

Agencije
Radio-amateri, veze koje nikad ne pucaju

Prijedor - Radio-klub “Kozara” iz Prijedora, jedan od najtrofejnijih amaterskih radio-klubova u bivšoj Jugoslaviji, poslije dvije decenije ponovo se vratio u svijet radio-talasa, prenose agencije.

Predsjednik Radio-kluba “Kozara” Prijedor Jovica Knežević pozvao je sve ljubitelje ovog hobija, stare i mlade, bivše i buduće članove, kao i one koji ne znaju u čemu je čar radio-amaterizma, da dođu u nove prostorije kluba koje se nalaze u zgradi Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

- Bez obzira na činjenice da počinjemo od nule i da sada imamo moćnu konkurenciju u novim tehnologijama poput interneta i mobilne telefonije, koje u zlatno doba radio-amaterizma nisu bile dostupne široj javnosti, u uspjeh ne sumnjamo - rekao je Knežević.

On je naglasio da je razlika između novih tehnologija i radio-talasa ogromna i da je utoliko veći izazov ostvariti putem radio-talasa što više veza sa što više zemalja i što udaljenijih zemalja, u čemu je ovom klubu i prije rata i danas samo nebo bilo granica.

- Nekima može biti čudno čemu radio-veza pored interneta, mobilne telefonije i žskajpaž. Ali za sve te komunikacije postoje brojna i raznovrsna pomagala, dok je draž radio-amaterizma upravo u tome da dok, evo, pričam sa kolegom iz Brazila kao da smo u istoj sobi, znam da sam direktnu vezu, bez ikakvih pomagala, ostvario samo uz pomoć ove male kutije i 40 metara kabla koji vodi do antene na krovu - pojasnio je Knežević.

On je istakao da se istinski radio-amateri drže kodeksa ponašanja “Ham spirit” iz 1928. prihvaćenog u svijetu radio-amaterizma širom planete, koji ne dozvoljava govor mržnje, psovke, uvrede, širenje rasne, vjerske, nacionalne niti bilo koje druge netrpeljivosti.

Potpredsjednik kluba Darko Bosančić tvrdi da prilikom velikih vremenskih nepogoda, požara, poplava ili zemljotresa, kao i nesreća izazvanih ljudskim faktorom, pucaju sve vrste komunikacija, uključjući i internet i mobilnu telefoniju, ali radio-veza nikad.

- I to je jedan od razloga zašto nove tehnologije nikada neće uništiti radio-amaterizam. To je, takođe, jedan od razloga zašto se svaki radio-klub, pa tako i mi, u potpunosti stavlja na raspolaganje vatrogascima, policiji, civilnoj zaštiti i svojoj lokalnoj zajednici, bilo kad su u pitanju hitne situacije, bilo obuka kadrova bilo servisiranje opreme - istakao je Bosančić.

On je naveo da Regulatorna agencija za komunikacije BiH izdaje dozvole za rad radio-klubovima u BiH i licence radio-amaterima.

Licencu CEPT 1, kojom se radi sa cijelim svijetom, u prijedorskoj regiji ima 12 operatora, a licencu CEPT 2, koja pokriva male, ručne radio-stanice, ima 130 ljudi.

- Sad nam je izazov ostvariti vezu sa nekim novim koji do sada nisu bili poznati u radio-amaterskom svijetu, kao što su, na primjer, neka pacifička ostrva. Propisanu dokumentaciju za svaku ostvarenu vezu šaljemo Međunarodnoj uniji radio-amatera na osnovu čega se vrednuje rad svakog kluba - rekao je Bosančić.

Prema njegovim riječima, u svijetu radio-amatera na Balkanu još uvijek ima jugonostalgije i reagovanja na znak YU koji i danas koristi Srbija, a koji su nekada, uz brojeve od jedan do osam, koristile republike i pokrajine bivše Jugoslavije.

Od Saveza radio-amatera Republike Srspke Radio-klub “Kozara” Prijedor dobio je repetitor R5 i eho-link na Kozari, jednu radio-stanicu, mini laptop i agregat, te dio novca za materijalne troškove, a samo dio opreme i priznanja sačuvan je iz predratnog vremena kada u prostorijama na Jerezi, kako kažu, od diploma i pehara na zidovima nije bilo mjesta ni za ekser.

Radio-klub “Kozara” Prijedor osnovan je pedesetih godina prošlog vijeka i aktivno je radio do rata 1992. godine kada je kroz njegove prostorije svakodnevno prolazilo po 150 najvećih entuzijasta.

Danas se javlja pod pozivnim znakom E73JHI.

Okuplja zaljubljenike u radio-tehniku, telekomunikacije, elektroniku i inovatorski rad. Organizuje obuku novih članova uz pomoć Odreda izviđača “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor i polaganje ispita za radio-amaterskog operatera.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana