Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS: Sigurnija isplata penzija iz budžeta RS

Marina Čigoja
Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS: Sigurnija isplata penzija iz budžeta RS

Fond PIO RS će prelaskom na trezorski sistem isplate penzija ostvariti značajne uštede, a biće zagarantovan i nastavak redovne isplate penzija.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS Mladen Milić.

-  Odgovornost za isplatu penzija neće više biti na Fondu PIO već na Vladi RS - rekao Milić.

* GLAS: Kakvo je trenutno stanje u Fondu PIO i da li je on pred kolapsom kao što se može čuti?

MILIĆ: Stanje u Fondu ne može se nazvati dramatičnim niti je on pred kolapsom. Kao i u drugim vanbudžetskim fondovima u RS zbog velikih potraživanja postoje određeni problemi, ali nastojimo da obezbijedimo redovno izmirivanje obaveza. Obaveze uplatilaca doprinosa prema Fondu PIO, umjesto da se smanjuju, konstantno se povećavaju. Na kraju marta potraživali smo 405 miliona, a na kraju prošle godine 390 miliona KM. Ako bi taj trend bio nastavljen, to bi moglo da predstavlja problem, ali za sada redovno izmirujemo obaveze. Osnovni razlog nedostatka novca u vanbudžetskim fondovima je odnos broja zaposlenih i penzionera koji su izjednačeni.

* GLAS: Koje preduslove je potrebno ispuniti da bi od iduće godine penzije bile isplaćivane iz budžeta RS kao što je nedavno najavljeno i šta će to značiti u praksi?

MILIĆ: Potrebne su izmjene zakona o PIO, trezorskom poslovanju i o platama zaposlenih u javnoj upravi jer će se i naše plate isplaćivati iz trezora. To praktično znači da se mijenja sistem plaćanja. Fond PIO neće imati svoj žiro-račun i trezor RS neće nama doznačavati novac uplaćen po osnovu doprinosa, nego će on stajati u trezoru i onog trenutka kad dođe obaveza za isplatu penzija, oni će je isplatiti na osnovu obračuna koji će i dalje vršiti Fond PIO. Zakoni bi se već u septembru mogli naći u skupštinskoj proceduri, tako da bi na trezorski način isplate mogli preći i prije nove godine, ali kao krajnji rok je ostavljen 1. januar 2016. Vjerujem da će nakon prelaska na trezorski sistem isplate penzijski sistem RS bitni znatno stabilniji.

* GLAS: Kakve to pozitivne efekte može imati ukoliko se ne poboljša naplata doprinosa i odnos radnici - penzioneri?

MILIĆ: Odgovornost za isplatu penzija neće više biti na Fondu PIO već na Vladi, nećemo se kreditno zaduživati po tom osnovu i plaćati kamate. To će biti značajna ušteda jer smo zbog neplaćenih doprinosa bili primorani da se zadužujemo kako bismo isplatili penzije. Ušteda na  godišnjem nivou samo po osnovu kamata koje mi plaćamo iznosila bi oko sedam miliona KM. Osim toga, biće zagarantovan i nastavak redovne isplate penzija.

* GLAS: Iz kojih izvora će biti isplaćivane penzije ako neće biti zaduživanja s obzirom na to da i budžet RS ima problema?

MILIĆ: Mora se povećati broj zaposlenih za koje će se redovno plaćati doprinosi. Prema našim procjenama, oko 20.000 radnika u RS radi u sivoj zoni, odnosno nisu prijavljeni. Kada bi oni bili prijavljeni makar na najnižu platu i kada bi se za njih redovno plaćali doprinosi, to bi samo budžetu Fonda PIO donijelo 26 miliona KM.

* GLAS: Kakvu će funkciju Fond PIO imati u novom sistemu isplate penzija i da li će biti viška radnika?

MILIĆ: Fond će raditi sve što je radio i do sada, samo što neće prikupljati novac na svoje račune i neće doznačavati novac za penzije bankama i poštama. Neće biti viška radnika jer zadržavamo poslove koje smo do sada radili, osim isplate. Trenutno zapošljavamo 601 radnika, uključujući 17 pripravnika.

* GLAS: Kakva su iskustva zemalja u okruženju koje su počele da isplaćuju penzije iz trezora?

MILIĆ: Olakšan je rad penzijskih fondova. I oni su morali da se zadužuju da bi isplaćivali penzije, a sada to ne moraju. Takođe, u tom slučaju nema deficita u Fondu PIO.

* GLAS: Koliki je trenutno deficit Fonda PIO?

MILIĆ: U prvih pet mjeseci ove godine iznosi 27 miliona, dok je akumulirani dostigao 114 miliona KM. Skoro 70 odsto našeg deficita u prošloj godini su napravile zdravstvene ustanove.

Gomilanje duga

* GLAS: Ko je odgovoran za gomilanje duga za doprinose i koliku odgovornost snose kontrolni organi?

MILIĆ: Isključivu odgovornost snose poslodavci. Zakon je jasan i poslodavci moraju plaćati doprinose za svoje radnike. Ne vidim čemu su potrebni kontrolni organi ako je zakonom tako propisano. Što se tiče Poreske uprave RS, imamo povećan priliv u odnosu na isti period prethodnih godina, ali s druge strane, to nije dovoljno za data prava. Činjenica da je u penzijskom sistemu samo 6,85 odsto ili 15.300 penzionera sa punim radnim stažom, a svuda u svijetu je to iznad 60 ili 65 odsto, pokazuje da su ljudi penzionisani iako nisu ispunjavali uslove. Na hiljade je onih koji su falsifikovali dokumentaciju na osnovu koje su ostvarili pravo na penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana