Младен Милић, директор Фонда ПИО РС: Сигурнија исплата пензија из буџета РС

Марина Чигоја
Младен Милић, директор Фонда ПИО РС: Сигурнија исплата пензија из буџета РС

Фонд ПИО РС ће преласком на трезорски систем исплате пензија остварити значајне уштеде, а биће загарантован и наставак редовне исплате пензија.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања РС Младен Милић.

-  Одговорност за исплату пензија неће више бити на Фонду ПИО већ на Влади РС - рекао Милић.

* ГЛАС: Какво је тренутно стање у Фонду ПИО и да ли је он пред колапсом као што се може чути?

МИЛИЋ: Стање у Фонду не може се назвати драматичним нити је он пред колапсом. Као и у другим ванбуџетским фондовима у РС због великих потраживања постоје одређени проблеми, али настојимо да обезбиједимо редовно измиривање обавеза. Обавезе уплатилаца доприноса према Фонду ПИО, умјесто да се смањују, константно се повећавају. На крају марта потраживали смо 405 милиона, а на крају прошле године 390 милиона КМ. Ако би тај тренд био настављен, то би могло да представља проблем, али за сада редовно измирујемо обавезе. Основни разлог недостатка новца у ванбуџетским фондовима је однос броја запослених и пензионера који су изједначени.

* ГЛАС: Које предуслове је потребно испунити да би од идуће године пензије биле исплаћиване из буџета РС као што је недавно најављено и шта ће то значити у пракси?

МИЛИЋ: Потребне су измјене закона о ПИО, трезорском пословању и о платама запослених у јавној управи јер ће се и наше плате исплаћивати из трезора. То практично значи да се мијења систем плаћања. Фонд ПИО неће имати свој жиро-рачун и трезор РС неће нама дозначавати новац уплаћен по основу доприноса, него ће он стајати у трезору и оног тренутка кад дође обавеза за исплату пензија, они ће је исплатити на основу обрачуна који ће и даље вршити Фонд ПИО. Закони би се већ у септембру могли наћи у скупштинској процедури, тако да би на трезорски начин исплате могли прећи и прије нове године, али као крајњи рок је остављен 1. јануар 2016. Вјерујем да ће након преласка на трезорски систем исплате пензијски систем РС битни знатно стабилнији.

* ГЛАС: Какве то позитивне ефекте може имати уколико се не побољша наплата доприноса и однос радници - пензионери?

МИЛИЋ: Одговорност за исплату пензија неће више бити на Фонду ПИО већ на Влади, нећемо се кредитно задуживати по том основу и плаћати камате. То ће бити значајна уштеда јер смо због неплаћених доприноса били приморани да се задужујемо како бисмо исплатили пензије. Уштеда на  годишњем нивоу само по основу камата које ми плаћамо износила би око седам милиона КМ. Осим тога, биће загарантован и наставак редовне исплате пензија.

* ГЛАС: Из којих извора ће бити исплаћиване пензије ако неће бити задуживања с обзиром на то да и буџет РС има проблема?

МИЛИЋ: Мора се повећати број запослених за које ће се редовно плаћати доприноси. Према нашим процјенама, око 20.000 радника у РС ради у сивој зони, односно нису пријављени. Када би они били пријављени макар на најнижу плату и када би се за њих редовно плаћали доприноси, то би само буџету Фонда ПИО донијело 26 милиона КМ.

* ГЛАС: Какву ће функцију Фонд ПИО имати у новом систему исплате пензија и да ли ће бити вишка радника?

МИЛИЋ: Фонд ће радити све што је радио и до сада, само што неће прикупљати новац на своје рачуне и неће дозначавати новац за пензије банкама и поштама. Неће бити вишка радника јер задржавамо послове које смо до сада радили, осим исплате. Тренутно запошљавамо 601 радника, укључујући 17 приправника.

* ГЛАС: Каква су искуства земаља у окружењу које су почеле да исплаћују пензије из трезора?

МИЛИЋ: Олакшан је рад пензијских фондова. И они су морали да се задужују да би исплаћивали пензије, а сада то не морају. Такође, у том случају нема дефицита у Фонду ПИО.

* ГЛАС: Колики је тренутно дефицит Фонда ПИО?

МИЛИЋ: У првих пет мјесеци ове године износи 27 милиона, док је акумулирани достигао 114 милиона КМ. Скоро 70 одсто нашег дефицита у прошлој години су направиле здравствене установе.

Гомилање дуга

* ГЛАС: Ко је одговоран за гомилање дуга за доприносе и колику одговорност сносе контролни органи?

МИЛИЋ: Искључиву одговорност сносе послодавци. Закон је јасан и послодавци морају плаћати доприносе за своје раднике. Не видим чему су потребни контролни органи ако је законом тако прописано. Што се тиче Пореске управе РС, имамо повећан прилив у односу на исти период претходних година, али с друге стране, то није довољно за дата права. Чињеница да је у пензијском систему само 6,85 одсто или 15.300 пензионера са пуним радним стажом, а свуда у свијету је то изнад 60 или 65 одсто, показује да су људи пензионисани иако нису испуњавали услове. На хиљаде је оних који су фалсификовали документацију на основу које су остварили право на пензију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана