Djeca napreduju uz terapijsko jahanje

Dejan Jovičić
Djeca napreduju uz terapijsko jahanje

Srbac - Terapijsko jahanje u vidu parakonjaništva moglo bi u znatnoj mjeri da poboljša psihofizičke sposobnosti djece sa posebnim potrebama, pa čak i one sa najtežim stanjima organizma, poput slijepih i gluvih lica i osoba u invalidskim kolicima.

Istaknuto je to na prvom prvenstvu RS u parakonjaništvu, održanom proteklog vikenda u Glamočanima kod Srpca, u kojem je učestvovalo 12 djece sa posebnim potrebama iz Banjaluke. Takmičenje ovakvog tipa još nije viđeno u Srpskoj, a rezultat je projekta terapijskog jahanja Saveza konjičkih organizacija RS koji je pokrenut prije godinu.

- Održali smo donatorsko veče na kojem smo predstavili planove, a naša nastojanja da na ovakav način pomognemo djeci sa invaliditetom prepoznalo je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, koje je uz grad Banjaluku podržalo projekat. Radili smo proteklih mjeseci sa djecom, a rezultati su i te kako vidljivi, jer mnoga danas samostalno jašu. Interesovanje za ovaj projekat pokazale su i druge opštine u RS i nadam se da će iduće godine biti uključeno još više takmičara - rekla je predsjednica Organizacionog odbora takmičenja Slavica Kecman.

Prvenstvo je održano u tri kategorije i jedna je uključivala samostalno jahanje, druga je podrazumijevala asistenta, a u trećoj kategoriji je stručno lice moralo u potpunosti brinuti o djetetu.

- Ocenjivali smo veštinu jahanja i napredak koji su postigli u odnosu na početak projekta, a rezultati su fantastični. Pozivam sve ljude koji misle da je lako popeti se na konja i jahati da to i učine, jer će tek onda videti koliko su truda uložila ova deca i koliko je to imalo pozitivnog efekta na njihovo psihofizičko stanje - rekao je sudija Predrag Ilić iz Beograda.

Prvonagrađeni u sve tri kategorije danas će nastupiti i na balkanskom takmičenju u parakonjaništvu, koje će takođe biti održano u Bajincima, gdje će učestvovati i djeca sa posebnim potrebama iz Crne Gore.

Organizatori takmičenja u Glamočanima bili su sportska organizacija "Energija života" iz Banjaluke i Konjički klub "Ipsilon" iz Srpca, a učestvovala su i djeca iz Konjičkog kluba "Kentaur" iz Banjaluke.

- Klub je osnovan tek prije tri mjeseca i ovo je prva aktivnost koju smo realizovali. Pored terapijskog jahanja, planiramo do kraja ljeta i organizaciju kupa ili prvenstva RS u preponama i dresurnom jahanju - rekao je predsjednik "Ipsilona" Bojan Ugren.

Šampioni

Šampion RS u parakonjaništvu u kategoriji C je Slađan Kos, u kategoriji B Vasilija Živković, a u kategoriji A Marko Nikolić. Oni su sa drugoplasiranim i trećeplasiranim takmičarima nagrađeni peharima i medaljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana