Дјеца напредују уз терапијско јахање

Дејан Јовичић
Дјеца напредују уз терапијско јахање

Србац - Терапијско јахање у виду паракоњаништва могло би у знатној мјери да побољша психофизичке способности дјеце са посебним потребама, па чак и оне са најтежим стањима организма, попут слијепих и глувих лица и особа у инвалидским колицима.

Истакнуто је то на првом првенству РС у паракоњаништву, одржаном протеклог викенда у Гламочанима код Српца, у којем је учествовало 12 дјеце са посебним потребама из Бањалуке. Такмичење оваквог типа још није виђено у Српској, а резултат је пројекта терапијског јахања Савеза коњичких организација РС који је покренут прије годину.

- Одржали смо донаторско вече на којем смо представили планове, а наша настојања да на овакав начин помогнемо дјеци са инвалидитетом препознало је и Министарство породице, омладине и спорта РС, које је уз град Бањалуку подржало пројекат. Радили смо протеклих мјесеци са дјецом, а резултати су и те како видљиви, јер многа данас самостално јашу. Интересовање за овај пројекат показале су и друге општине у РС и надам се да ће идуће године бити укључено још више такмичара - рекла је предсједница Организационог одбора такмичења Славица Кецман.

Првенство је одржано у три категорије и једна је укључивала самостално јахање, друга је подразумијевала асистента, а у трећој категорији је стручно лице морало у потпуности бринути о дјетету.

- Оцењивали смо вештину јахања и напредак који су постигли у односу на почетак пројекта, а резултати су фантастични. Позивам све људе који мисле да је лако попети се на коња и јахати да то и учине, јер ће тек онда видети колико су труда уложила ова деца и колико је то имало позитивног ефекта на њихово психофизичко стање - рекао је судија Предраг Илић из Београда.

Првонаграђени у све три категорије данас ће наступити и на балканском такмичењу у паракоњаништву, које ће такође бити одржано у Бајинцима, гдје ће учествовати и дјеца са посебним потребама из Црне Горе.

Организатори такмичења у Гламочанима били су спортска организација "Енергија живота" из Бањалуке и Коњички клуб "Ипсилон" из Српца, а учествовала су и дјеца из Коњичког клуба "Кентаур" из Бањалуке.

- Клуб је основан тек прије три мјесеца и ово је прва активност коју смо реализовали. Поред терапијског јахања, планирамо до краја љета и организацију купа или првенства РС у препонама и дресурном јахању - рекао је предсједник "Ипсилона" Бојан Угрен.

Шампиони

Шампион РС у паракоњаништву у категорији Ц је Слађан Кос, у категорији Б Василија Живковић, а у категорији А Марко Николић. Они су са другопласираним и трећепласираним такмичарима награђени пехарима и медаљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана