Višegrad dobija dvije male hidroelektrane

Milijana Latinović
Višegrad dobija dvije male hidroelektrane

VIŠEGRAD - Vlada Republike Srpske donijela je odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za izgradnju dvije male hidroelektrane u Višegradu, a procijenjena vrijednost investicija je oko 3,12 miliona maraka.

Prema odlukama Vlade Srpske koje su objavljene u “Službenom glasniku RS”, planirana je izgradnja dvije male hidroelektrane, “Crni Rzav” čija je procijenjena instalisana snaga 0,3 megavata, a procijenjena godišnja proizvodnja 1,5 gigavata na čas i “Bijeli Rzav” procijenjene instalisane snage 0,3 megavata i procijenjene godišnje proizvodnje 1,9 gigavat-časova.

- Izgradnja male hidroelektrane “Crni Rzav” planirana je na dijelu vodotoka istoimene rijeke, u blizini sela Vardište, dok je izgradnja hidroelektrane “Bijeli Rzav” planirana na dijelu vodotoka istoimene rijeke u naselju Donje Vardište, u blizini granice sa Republikom Srbijom -  navedeno je u odlukama Vlade RS. 

Navedeno je i da je vrijednost postrojenja “Crni Rzav” oko 1,66 miliona maraka, dok je vrijednost male hidroelektrane “Bijeli Rzav” oko 1,46 miliona KM.

Inicijativu za dodjelu koncesija za izgradnju ove dvije male hidroelektrane dostavilo je privredno društvo “VG Ekoenergija” iz Višegrada. Direktorica tog preduzeća Marina Andrić rekla je za “Glas Srpske” da ova firma ima ogromno iskustvo u investiranju u obnovljive izvore energije.

- Očekujem da će nam koncesija biti dodijeljena, a odmah nakon toga započeli bismo izradu tehničke dokumentacije, te obezbjeđenje kredita za izgradnju objekata. Kao dobri privrednici koristimo evropske standarde i savremenu tehnologiju u izgradnji hidroelektrana. Svi naši objekti koji su u eksploataciji koriste se u skladu sa najvišim ekološkim i drugim standardima, na korist budućim generacijama - istakla je Andrićeva. 

Dodala je da im je cilj da prateći trendove, korišćenjem obnovljivih izvora energije smanje zagađenje planete koje je poprimilo ogromne razmjere. 

- Kao dobri domaćini nadamo se da ćemo realizovati ovu investiciju te na taj način poboljšati kvalitet života i omogućiti opstanak stanovništva u ovoj opštini - dodala je Andrićeva.
 

Postupak

Vlada Srpske je ovlastila Ministarstvo energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje za dodjelu koncesija za male hidroelektrane u Višegradu. 

- Ministarstvo se zadužuje da u saradnji sa Komisijom za koncesije sprovede postupak dodjele koncesije u skladu sa Zakonom o koncesijama i drugim materijalnim propisima koji se odnose na predmet koncesije - navedeno je u odlukama Vlade. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana